1.7.14

Στα πρωτοσέλιδα η κράτηση Σαρκοζί...


Η Ευρώπη συνταράσσεται από την είδηση κράτησης του τέως Γάλλου προέδρου, που βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας σε όλα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Το BBC News με τίτλο «Ο τέως Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί 'κρατείται'...
για την υπόθεση άσκησης επιρροής» αναφέρεται στην είδηση της ημέρας και τονίζει το γεγονός πως αυτή η εξέλιξη είναι βαρύτατο πλήγμα στα πλάνα του Σαρκοζί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017.

Η γερμανική Bild αναφέρει: «Υπόθεση δωροδοκίας: Ο Σαρκοζί κρατείται στο αστυνομικό τμήμα». Επίσης σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Γαλλίας που πρώην πρόεδρος τίθεται υπό κράτηση.

«Ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί κρατείται για εκβιασμό» έχει τίτλο η ιταλική Repubblica και σημειώνει πως «η ανάκριση είναι σε εξέλιξη», ενώ επισημαίνει πως ο Σαρκοζί «κατηγορείται για τα εγκλήματα της δωροδοκίας και της παραβίαση του απορρήτου των ερευνών».

Στο ίδιο πνεύμα και η ισπανική El Pais με τίτλο «Ο Σαρκοζιί κρατείται από την αστυνομία για την έρευνα της άσκησης επιρροής» και στον υπότιτλο αναφέρει πως ο πρώην δικηγόρος του συνελήφθη χθες.

Οι γαλλικές Le Monde, Liberation και Le Figaro έχουν παρόμοιο τίτλο «Ο Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση».

Στο μεταξύ το Al Jazeera, το οποίο επίσης αναφέρεται στην είδηση κράτησης του τέως Γάλλου προέδρου, σημειώνει ότι ο Σαρκοζί είχε μυστικά στην κατοχή του τηλέφωνο καταχωρισμένο με ψεύτικο όνομα και πως οι συνομιλίες με τον δικηγόρο του Ερζόγκ που καταγράφηκαν σ' αυτήν τη συσκευή προκάλεσαν την έναρξη της έρευνας.

Οι Financial Times έχουν τίτλο «Ο Νικολά Σαρκοζί ανακρίνεται για την κατηγορία της άσκησης επιρροής» και στο άρθρο επισημαίνεται πως ο τέως πρόεδρος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οπαδοί αλλά και πολέμιοι του τέως προέδρου της Γαλλίας σχολιάζουν την είδηση. Χαρακτηριστικό είναι το tweet ενός οπαδού του «όσο πιο πολύ τον εμποδίζετε να επσιτρέψει τόσο πιο πολύ θα τον στηρίζω», ενώ σε αντιδιαστολή ένας άλλος εκφράζεται πιο σκληρά: «Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στον δικηγόρο σας κ. Σαρκοζί. Κρατείται στο διπλανό κελί».

Εντύπωση προκάλεσε η είδηση και στους Ευρωπαίους, καθώς ένας Βέλγος ανήρτησε tweet: «Αυτό μας δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου στη Γαλλία. Κι άλλες χώρες στον κόσμο πρέπει να παραδειγματιστούν από αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: