25.6.14

Τρόμος στην κυβέρνηση για τις δικαστικές αποφάσεις...

 
Οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και κρίνουν κεντρικές κυβερνητικές επιλογές που έγιναν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργούν νέα δεδομένα για την κυβέρνηση.
Επανέρχεται δριμύτερο τις τελευταίες ημέρες το «φάντασμα» των...
δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν αντισυνταγματικές μνημονιακές παρεμβάσεις στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το «φέσι» αν η απόφαση για τους δικαστικούς επεκταθεί σε ένστολους και άλλα ειδικά μισθολόγια και… περιμένουν τα δουν τις καθαρογραμμένες αποφάσεις.
«Θα δούμε τι θα κάνουμε» λένε κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι πρέπει να φανεί από το σκεπτικό αν και με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν να ληφθούν οι «συμψηφιστικές ενέργειες» που προβλέπονται ως μνημονιακή δέσμευση. Εξηγούν ότι οι παρεμβάσεις προτείνεται να προέλθουν από τους ίδιους κλάδους - τομείς, ενώ δεν είναι απαραίτητο -ακόμη και αν υπάρξουν αποφάσεις- να γίνουν φέτος.

Ο προβληματισμός είναι έντονος στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο που έχει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, ενώ για πολλούς «το τσουνάμι των ειδικών μισθολογίων και των αντισυνταγματικών περικοπών τους τώρα αρχίζει».
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους άρχισαν οι ασκήσεις επί χάρτου για το ύψος του δημοσιονομικού κόστους και τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί αυτό. Εξάλλου, οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετούς μήνες στην κυβέρνηση ότι το όποιο κόστος προκύψει από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, αδιαφορώντας εάν αυτά θα αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων ή μόνο τους κλάδους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Οι προβολές που κάνει το οικονομικό επιτελείο ανεβάζουν το συνολικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν και όπως τονίζουν στελέχη του οι όποιες προβλέψεις είναι επισφαλείς και ουδείς μπορεί να ξέρει σήμερα πώς θα εξελιχθούν αυτά τα ζητήματα και πόσο τελικώς θα κοστίσουν.
Μόνο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων επιφέρει κόστος για τον προϋπολογισμό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα εξετάσει συνολικά το θέμα των διεκδικήσεων που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει μια ειδική κατηγορία εργαζομένων, αλλά πολλοί ήδη την κατηγορούν για «δυο μέτρα και δυο σταθμά», ενώ για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η αναπροσαρμογή δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές.
Ήδη πονοκέφαλο δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο και μια άλλη απόφαση, αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των ένστολων και υπάρχει ήδη ζήτημα για το πώς θα αντιμετωπισθεί η «τρύπα» πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων που δημιουργείται στον προϋπολογισμό.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να καλύψει αυτή την «μαύρη τρύπα», διότι στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος προκύψει.
Ωστόσο, έχει στείλει ήδη το μήνυμα σε ένστολους και σε όλους όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, καθηγητές, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες κ.ά.) ότι δεν αποκλείεται να πληρώσουν οι ίδιοι τις δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους.
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: