1.3.14

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία...

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η απόβαση 2.000 Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία. Δεν εκτελούνται πτήσεις από και προς την Σεβαστούπολη, ενώ στην...
χερσόνησο έχουν κοπεί οι τηλεφωνικές γραμμές.

Την ίδια ώρα, εξελίσσεται ραγδαία και το σκληρό παρασκηνιακό παζάρι ανάμεσα στη Μόσχα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι δύο πλευρές έχουν το τελευταίο διάστημα επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο διαπραγματευτικό σκάκι, με έπαθλο την επιρροή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία φαίνεται ότι περνά στην αντεπίθεση, φανερά ενοχλημένη μετά την απομάκρυνση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την Ουκρανία. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι με αυτή την απόφαση, η Ουκρανία πλήγωσε τον εγωισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ουσιαστικά τον άφησε και «ξεκρέμαστο» στην ευρύτερη περιοχή.

Από το Κρεμλίνο υπήρχαν διαβεβαιώσεις όσον αφορά στα ρωσικά στρατεύματα. Αρχικά, τα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα της Ουκρανίας ήταν μία προγραμματισμένη άσκηση.

Έπειτα, η έντονη κινητοποίηση χθες πραγματοποιήθηκε – σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών – για την ασφάλεια των στρατιωτών. Φαίνεται ωστόσο ότι η Μόσχα είχε άλλα σχέδια και η Κριμαία πλέον βρίσκεται στο παγκόσμιο επίκεντρο.

Την είδηση για την απόβαση των Ρώσων στην χερσόνησο επιβεβαίωσε και ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσεί τις προκλήσεις και να απομακρύνει άμεσα τους στρατιώτες από την Κριμαία.



Είχε προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής η κατάληψη δύο αεροδρομίων στη Συμφερούπολη και την Σεβαστούπολη, από ένοπλους και ένστολους άνδρες, χωρίς διακριτικά. Τότε άρχισαν να πετούν πάνω από την Κριμαία ρωσικά ελικόπτερα, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Παραμένουν στην Μαϊντάν οι διαδηλωτές

Στο Κίεβο, οι διαδηλωτές διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας και ότι θα μείνουν εκεί, προκειμένου να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις κινήσεις της μεταβατικής κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε το βίντεο στο οποίο νεοναζιστής ηγέτης επιτίθεται με βίαιο τρόπο σε εισαγγελέα στο Κίεβο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.




Το ηγετικό στέλεχος του Δεξιού Τομέα διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις δικών του ανθρώπων και απαιτεί την απελευθέρωσή τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: