1.3.14

Εξαρτημένη η Ελλάδα και στο «απώτερο μέλλον»...


Για πολλά χρόνια ακόμη θα συνεχιστεί η δανειοδότηση της Ελλάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, που αναφέρει πως το Βερολίνο «έχει συμφιλιωθεί με αυτήν την ιδέα».


Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα, την οποία επικαλείται η...
Deutsche Welle, «παρά την προσδοκώμενη βελτίωση είναι οι κακές ειδήσεις που κυριαρχούν» από την Ελλάδα. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η ανεργία θα κινηθεί το 2014 στο 26% και θα παραμείνει υψηλή και το 2015 παρά τη μείωσή της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα η υπερχρέωση θα παραμείνει προβληματική με 172% του ΑΕΠ του χρόνου και 177% φέτος.

«Και στο απώτερο μέλλον η Ελλάδα θα είναι εξαρτημένη από τη βοήθεια των εταίρων της στην ΕΕ», δηλώνει ο βουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Βιλς.

Επικαλούμενος τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης (σημειώνεται πως ο Κλάους Πέτερ Βιλς είναι και μέλος της επιτροπής Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου) αναφέρει πως σε περίπτωση χορήγησης ενός τρίτου πακέτου στήριξης, το Βερολίνο θα απαιτήσει από την Αθήνα λιγότερους επί μέρους μεταρρυθμιστικούς όρους και θα της παραχωρήσει περισσότερες ελευθερίες στην διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων.

«Ο τρόπος που αντιδρά η γερμανική κυβέρνηση στην άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις και το γεγονός ότι αρκείται σε μια απλή φιλολογία περί μεταρρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα παραιτείται από την επισήμανση συγκεκριμένων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, αποδεικνύει ότι έχει συμφιλιωθεί με τη διαρκή χρηματοδότηση της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Παράλληλα ο Κλάους-Πέτερ Βιλς χαρακτηρίζει «εντελώς απαράδεκτο» το γεγονός πως μολονότι οι δανειστές έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 240 δις ευρώ στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για την ελληνική οικονομία, με ορισμένους να υποστηρίζουν, όπως σημειώνει, πως εάν δεν συνεχισθεί η δανειοδότηση τότε «στην Ελλάδα θα επικρατήσουν εξτρεμιστικά κόμματα». «Αυτό καταδεικνύει σε πόσο μεγάλο βαθμό η άστοχη πολιτική του bailout μετέτρεψε στο μεταξύ τα προβλήματα της Ελλάδας σε προβλήματα της ευρωζώνης», δηλώνει ο Βιλς, σύμφωνα με την Deutsche Welle που συνεχίζει στο δημοσίευμά της:

Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκφράζει και ο βουλευτής των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ. «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι τόσο υψηλό που δεν επιτρέπει στη χώρα να απαλλαγεί από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Το γεγονός αυτό αγνοήθηκε μέχρι τώρα συστηματικά και έτσι απερρίφθη οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους», διευκρινίζει ο πράσινος βουλευτής.

Σε αντίθεση με τον Βιλς, ο Γκέρχαρντ Σικ χαρακτηρίζει θετικό γεγονός την παραχώρηση στην Αθήνα περισσότερων ελευθεριών για τη διαμόρφωση των μεταρρυθμίσεων, διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «εξακολουθεί να λείπει η οικονομική προοπτική για τη χώρα». «Αντί να επιμένουμε στη λιτότητα θα πρέπει να καταστήσουμε δυνατές τις επενδύσεις στο μέλλον», προσθέτει ο οικολόγος πολιτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: