1.3.14

Η αρκούδα σφιχταγκαλιάζει την Κριμαία...




Στη ρωσόφωνη Κριμαία παραμένει καρφωμένο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη χερσόνησο να κλιμακώνουν τις ανησυχίες για αποσχιστικές τάσεις και να ενισχύουν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, καθώς...
η περιοχή βράζει από βίαιες κινητοποιήσεις κατά της νέας ηγεσίας στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν ρωσικά μαχητικά και 150.000 στρατιώτες στη δυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα, με εντολή του προέδρου Πούτιν.
Δημοψήφισμα ζητά πλέον το Κοινοβούλιο της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας», προκειμένου να αποφασίσουν οι κάτοικοι εάν επιθυμούν να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας ή θα αποσχιστούν. Ο νέος Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ, διαμηνύει πως η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι μέρος της Ουκρανίας, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος, Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ, έχει κάνει σαφές πως οιαδήποτε κίνηση ρωσικών δυνάμεων έξω από το ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης «θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια».

Κάστρο
Η Κριμαία, η μόνη περιοχή της Ουκρανίας, όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, μετατρέπεται πλέον σε έδρα της αντιπολίτευσης προς τη νέα ουκρανική ηγεσία στη μετά Γιανουκόβιτς εποχή. Προσαρτήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1783 και αποδόθηκε στην Ουκρανία το 1954 από τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, Νικίτα Χρουστσόφ, ενώ στη Σεβαστούπολη βρίσκεται ο ναύσταθμος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πολύτιμος για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν στο ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας την περασμένη Κυριακή, όταν ο μεταβατικός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι καταργείται ο νόμος που προστατεύει τη ρωσική γλώσσα. Περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στη Σεβαστούπολη, κρατώντας ρωσικές σημαίες και με κεντρικά συνθήματα, όπως «Πρόεδρός μας είναι ο Πούτιν» και «Ρωσία είμαστε ορφανοί, υιοθέτησέ μας».
Στο Κερτς, στο ανατολικό άκρο της Κριμαίας, διαδηλωτές κατέβασαν τις σημαίες της Ουκρανίας από τα κυβερνητικά κτήρια και τις αντικατέστησαν με ρωσικές, ζητώντας απόσχιση. Το αίτημα των ρωσόφωνων για μη αναγνώριση της νέας κυβέρνησης του Κιέβου και την επαναφορά του Συντάγματος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που ίσχυσε προσωρινά το 1992, ηλέκτρισε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. Η περιοχή συνέχισε να βυθίζεται στο χάος με καταλήψεις του Περιφερειακού Κοινοβούλιου της Κριμαίας και άλλων κυβερνητικών κτηρίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, οι ένοπλοι που κατέλαβαν τα κτήρια φορούσαν μαύρα και πορτοκαλί περιβραχιόνια, σύμβολο της ρωσικής νίκης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τοποθέτησαν στο κτήριο πλακάτ με το σύνθημα «Η Κριμαία είναι Ρωσία».
Η Μόσχα κατ' επανάληψη διαβεβαιώνει επισήμως ότι δεν αμφισβητεί πως η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας, με Ρώσους αξιωματούχους όμως να υπογραμμίζουν: «Κατανοούμε τα συναισθήματα των κατοίκων της περιοχής». Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι, εάν η Μόσχα το αποφασίσει, η Κριμαία θα αποτελέσει την πύλη για (άμεση) εμπλοκή της στην Ουκρανία.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.cnn.com) 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: