1.3.14

Στο... δημοσιονομικό κενό οι «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα...



Νέα συνάντηση την Κυριακή ...
«Η τακτική της κυβέρνησης εξαντλείται στο να εκλιπαρεί για μια ανάσα από τους δανειστές ενόψει των ευρωεκλογών», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας πριν το ...
Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, που υπολογίζεται πλέον στα 730 -750 εκατ. ευρώ, αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και ήταν το κύριο θέμα της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών με στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια των περίπου 2,5 ωρών της διαπραγμάτευσης η τρόικα άνοιξε όλες τις δημοσιονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε αυτές περιλαμβάνονται το κενό των περίπου 300 εκατ. ευρώ που διαπιστώνουν τα στελέχη της τρόικας από την υιοθέτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα 300 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή το 2014 του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και τις προσδοκίες για τα δημοσιονομικά έσοδα του τρέχοντος έτους, με δεδομένο ότι συνεχίζουν να αμφισβητούν το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης που παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, απέδωσε την καθυστέρηση στο κλείσιμο του 2014 στο γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένα στοιχεία για το Φεβρουάριο, μήνα ο οποίος ολοκληρώνει και το «14μηνο» δημοσιονομικό έτος. «Χωρίς τα στοιχεία αυτά δεν μπορούμε να οριστικοποιήσουμε με την τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα και να υπολογίσουμε τη θετική εκ μεταφοράς επίπτωση (carry over)», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Νέα συνάντηση αναμένεται την Κυριακή το απόγευμα. Τις επόμενες ώρες και ημέρες το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα θα δουλέψουν επί του κειμένου του σχεδίου συμφωνίας, κάτι που μαρτυράει ότι καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο δεν σημαίνει ότι υπάρχει τελική συμφωνία και ότι δεν υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανυποληψία και απομόνωση της κυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Σύμφωνα με το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση μεταπολεμικά, με 4 εκατομμύρια πολίτες να βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας, όπως αποκαλύπτει ακόμη και η έκθεση της ΤτΕ, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ασκήσεις αισιοδοξίας πάνω στα ερείπια του μνημονίου.

Και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει στο σημείο να πανηγυρίζει για την μεγάλη τιμή που του έκανε ο κ. Γιούνκερ στο να τον προτείνει ο κ. Σαμαράς ως υποψήφιο για πρόεδρο της Κομισιόν ικανοποιώντας την επιθυμία της κ. Μέρκελ, αποσιωπά την εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό. Η τακτική της κυβέρνησης εξαντλείται στο να εκλιπαρεί για μια ανάσα από τους δανειστές ενόψει των ευρωεκλογών.

Είναι τέτοια, όμως, η ανυποληψία και η απομόνωση της κυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που τα αδιέξοδα της όχι μόνο δεν μπορούν να κρυφτούν, αλλά γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο ξεκάθαρα. Όσο ξεκάθαρη και συντριπτική θα είναι η ήττα της και στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: