1.3.14

Νωρίτερα το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Κριμαίας...


Σκηνικό πολέμου στην περιοχή:  Έκλεισε ο εναέριος χώρος...
Στις 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις 25 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο...
εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.

Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.


Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, ενώ η ένταση στην περιοχή αυτή της Ουκρανίας κλιμακώνεται.

Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την παρουσία τους στη χερσόνησο.

Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί «με ειρηνικά μέσα» η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, «προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας» της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.

«Δεν πρόκειται παρά για παραβίαση των θεμελιωδών όρων της συμφωνίας για την προσωρινή παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν όλες οι «προκλητικές ενέργειες» των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία, προειδοποιώντας για ανεπανόρθωτες συνέπειες στην παγκόσμια τάξη.

Η Πολωνία κάλεσε επίσης, για άλλη μία φορά, τις χώρες που έχουν υπογράψει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 (Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία) «να σεβαστούν και να πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους» όσον αφορά την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του στη Βαρσοβία λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην Κριμαία. Ο Σικόρσκι έφτασε στο Ιράν την Παρασκευή για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: