1.1.14

Spiegel: Αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης η Ελλάδα;...




Νέα καυστικά σχόλια...
Η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο του γερμανικού Tύπου.
Περιγράφονται οι στόχοι, αλλά οι περισσότεροι σχολιαστές επικεντρώνονται στις ...
δυσκολίες που θα κληθεί να διαχειριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια χώρα με τεράστια εσωτερικά προβλήματα.

Ενδεικτικό το άρθρο στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού der Spiegel, όπου γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην προηγούμενη ελληνική προεδρία το 2003, όταν το θέμα ήταν η ένταξη στην ΕΕ χωρών των Βαλκανίων, η Αθήνα προετοίμαζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η οικονομία της έτρεχε πιο γρήγορα από την υπόλοιπη ευρωζώνη, και στη σημερινή. «Όταν αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Σαμαράς βρεθεί στο επίκεντρο των εορτασμών για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, το βασικό θέμα δεν θα είναι η διεύρυνση, αλλά το ερώτημα εάν το πιο προβληματικό παιδί της ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος ευρωπαίος παίκτης, ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη», αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Επικαλούμενος πηγές των Βρυξελών προβλέπει επίσης μια δύσκολη προεδρία όχι τόσο στο οικονομικό της σκέλος και διευκρινίζει: «πολύ περισσότερο πρόκειται για επαπειλούμενη χρεοκοπία δομών, όταν από τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω των εκλογών του Μαΐου θα λειτουργεί υποτυπωδώς. Σε αυτές τις εκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποστείλει αυτό το ‘φάντασμα’ στις Βρυξέλλες, το σοκ θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας» υπογραμμίζει το περιοδικό.

Ο αρθρογράφος διερωτάται τι μπορεί να επιτύχει μια ευρωπαϊκή προεδρία υπό αυτές τις συνθήκες. «Εμπειρογνώμονες όπως ο Γενς Μπάστιαν που ανήκει ως οικονομολόγος στην Task Force της ΕΕ ελπίζει σε έναν διαφορετικό πολιτισμό διαλόγου» συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό. «Οι Έλληνες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη χώρα τους να αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία στην ΕΕ και εκείνο που θέλουν είναι να λαμβάνονται και πάλι στα σοβαρά δεδομένου ότι σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις το 86% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ελληνική φωνή δεν ακούγεται στην Ευρώπη».

Το Spiegel κάνει αναφορά και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν και το 2014, διαπιστώνει ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στους οπαδούς και τους πολέμιους των μεταρρυθμίσεων έχει μεγαλώσει και καταλήγει: «Είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα, που η χρεοκοπία της προκάλεσε την κρίση του ευρώ, θα αναγκαστεί να προεδρεύσει τέτοιων συζητήσεων. Και σε περίπτωση που παρέλθει η προεδρία χωρίς χάος, θα παραδώσει τα σκήπτρα σε μιαν άλλη χώρα σε κρίση, την Ιταλία, της οποίας ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αρέσκεται στο να αντιτίθεται στις πιέσεις της Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: