29.11.13

Αδύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να σταθεί στην κοινωνία...

...μοιάζει η κυβέρνηση...

Χωρισμένη ανάμεσα στους στόχους που της επιβάλει η τρόικα και τις ανάγκες της κοινωνίας, βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ στη μέση βρίσκονται οι...
δυσαρεστημένοι βουλευτές, που μέρα με τη μέρα αυξάνονται...

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εξακολουθούν να προειδοποιούν σ' όλους τους τόνους πως δεν περνάνε από τη Βουλή τα μέτρα, στα οποία επιμένει η τρόικα, ώστε να υπάρξει συμφωνία, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και στο Βερολίνο. Ο Γ. Στουρνάρας γίνεται πλέον ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που η «πράσινη» ΚΟ μοιάζει με κινούμενη άμμο, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει.

Εξάλλου, τα διαρθρωτικά μέτρα που προκρίνει ή -κυρίως- υποχρεούται από τους δανειστές να εφαρμόσει η κυβέρνηση, είναι μέτρα με βαρύ πολιτικό κόστος, καθώς αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια πολιτών. Η πλειοψηφία των διαρθρωτικών μέτρων, άλλωστε, θίγει θέσεις εργασίας και εισοδήματα μεγάλων κοινωνικών ομάδων, κάποιες εκ των οποίων αποτελούν παραδοσιακή βάση της «γαλάζιας» παράταξης, αλλά και εναπομείναντα τμήματα της καταρρέουσας μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά στήριζε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι κοινωνικές εντάσεις, άλλωστε, που θα δημιουργηθούν εκτιμάται ότι θα καταστήσουν ακόμα πιο αρνητικούς τους καταπονημένους βουλευτές της πλειοψηφίας στην υπερψήφιση ακόμα και των προαπαιτούμενων που θα συμφωνηθούν (;) μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Προϋπολογισμός

Η πλειοψηφία, πάντως, δεν κινδυνεύει στον προϋπολογισμό, καθώς η ψήφισή του αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά σε τροπολογίες ή νομοσχέδια όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων και οι πλειστηριασμοί. Απώλεια της δεδηλωμένης, πάντως, στις σχετικές ψηφοφορίες, θα αποτελεί μείζον πολιτικό πρόβλημα, με σοβαρές συνέπειες στη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος...
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: