1.6.13

Νίκος Σίμος: “Έφυγα από την ΕΡΤ γιατί είπα “όχι” στη μνημονιακή πολιτική”...

 

Ποιοι τον έπαιρναν τηλέφωνο. 

Τι λέει για τον Μουρούτη και την "συμμορία"...

Έχοντας αποχωρήσει από την κρατική ραδιοτηλεόραση υποβάλλοντας παραίτηση ο Νίκος Σίμος είναι εμφανώς πιο ήρεμος, αφού σταμάτησε να χτυπάει το τηλέφωνο του,  για παράπονα και αιτήματα στην ΕΡΤ. Στη σημερινή του συνέντευξη στις...
Τυπολογίες και το “Π” δηλώνει πως έφυγε από την ΕΡΤ, διότι αρνήθηκε να εφαρμόσει τη μνημονιακή πολιτική, με αποφάσεις “που λαμβάνονται στο πόδι”, όπως λέει χαρακτηριστικά. Κι επιμένει πως στην ΕΡΤ λειτουργεί ένα “κύκλωμα 4-5 ανθρώπων” που επηρεάζει τις αποφάσεις.

-Πόσοι σας έπαιρναν τηλέφωνο;»
Νίκος Σίμος: Έπαιρναν τηλέφωνο στην αρχή και για τις γνωστές ελληνικές «τακτοποιήσεις». Κάτι το οποίο μου προξένησε εντύπωση, δεδομένης της εμπειρίας που έχω, ασχολούμενος με την πολιτική και το παρασκήνιο της, επί πολλά χρονιά. Άλλωστε επειδή όλα αυτά τα τρικομματικά  γίνονταν στην αρχή της θητείας μου, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα ήταν δυνατόν  να παραστήσω τον αντιστασιακό, τον πρώτο μήνα.
-Δηλαδή τηλεφωνούσε και η ΔΗΜΑΡ;»

Ν.Σ.: Βεβαίως , όταν λέω τρικομματική, εννοώ τρικομματική όπως όταν <<λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια. Διακριτικά, για μια περίπτωση η οποία αντιστοιχούσε σε δίκαιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ που είχε ικανοποιηθεί, με είχε πάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ»
-Είχατε πάρει εγγυήσεις για να πάτε στην ΕΡΤ»
Ν.Σ.: «Όχι και ούτε ζήτησα. Θεώρησα αυτονόητο ότι έναν ανθρώπου που τον γνωρίζουν τόσα χρόνια και τον προτείνουν πως στη στοιχειώδη στήριξη θα την έχει. Άλλωστε ούτε από κόμματα, ούτε από δημοσιογράφους ζήτησα στήριξη».
-«Πως άρχισε να χαλάει η κατάσταση;»
Ν.Σ.: Το πράγμα άρχισε να χαλάει για λόγους ενδεχομένως παρεξήγησης, του ήπιου χαρακτήρα μου και της αστικής μου ευγένειας πως ήμουν «βολικός» . Δεν είμαι «βολικός» ειδικά όταν θεωρώ ότι γίνονται είτε παρατυπίες είτε άδικα πράγματα.
-Τι εννοείται;
Ν.Σ.: Παρατυπία θεωρώ λόγου χάρη,  το ό,τι είναι νόμιμο να θεωρείται και ηθικό.
-Πως αντιμετωπίζατε τα σχόλια –«παρεμβάσεις» του κ. Μουρούτη στο twitter; Μαζό είχατε τη διοίκηση;

Ν.Σ. : Τη διοίκηση την είχα μόνος μου. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις που προκαλούσαν τις παρεμβάσεις πρέπει να ξέρετε ότι εγώ υπήρξα μαθητής της Ελένης Βλάχου που μολονότι η εφημερίδα της ανήκε σε συγκεκριμένο χώρο, η ματιά της ήταν αντικειμενική. Οφείλω να σας πω ότι τουλάχιστον στο μισό της θητείας μου, προς το τέλος, χρησιμοποιούσα ανθρώπους μέσα από την ΕΡΤ που ανήκαν σε άλλο κόμμα και τους οποίους μέσα στο πολιτικό-κομματικής λογικής τους είχαν βγάλει από τη θέση τους. Εμένα με ενδιέφεραν οι ικανοί και αυτοί που πραγματικά με βοηθούσαν και όχι οι αρεστοί σε κάποιους που δεν θα έκαναν τη δουλειά. Από  τις πολλές διευθυντικές θέσεις που έχω πέρασει δεν είχα φέρει ποτέ κανένα απέξω, αλλά με την εμπιστοσύνη που έδειχνα στους συνεργάτες μου έκανα γεννιτσαρους από μέσα.
-Ο αντίλογος είναι ότι υπογράψετε τις συμβάσεις πάνω από 20 ειδικών συμβούλων και ΠΕΘ με ετήσιο κόστος 1 εκατ ευρώ; Δεν αντιβαίνει με τα όσα λέτε;
Ν.Σ. : Όχι. Διότι δεν τους έφερα εγώ, οπότε σας παραπέμπω στην απάντηση της πρώτης ερώτησης.
-Πήραν τηλέφωνο και απαίτησαν το κόψιμο της «Πρωινής Ενημέρωσης» μετά την αναφορά σε Δενδια και Guardian;
Όλως περιέργως σε σχέση με το περιστατικό αυτό, αυτό που θα αποκαλούσατε εσείς παρέμβαση ήταν πολύ ηπιότερο από όλες περιπτώσεις
Δηλαδή;
Μπορεί να θεωρήθηκε υπερβολική η αντίδραση μου, αλλά θα την δικαιολογήσω. Πρώτο, υπήρξαν στο παρελθόν αρκετά περιστατικά μόνιμης αντιπολιτευτικής, με ειρωνική διάθεση, πολιτικής, από τη συγκεκριμένη εκπομπή, και οι συστάσεις ήταν , για ηπιότερη αλλά τεκμηριωμένο σχολιασμό. Δεύτερο, η συγκεκριμένη αναφορά σε βασανισμούς με έκανε να λειτουργήσω ως ρεπόρτερ και να ζητήσω όχι από το υπουργείο ΠΡΟΠΟ τις ιατροδικαστικές εξετάσεις των ξυλοκοπηθέντων. Τις είχαν ζητήσει οι ίδιοι που είχαν εμπλακεί στα γεγονότα του Αγίου Παντελεήμονα, διότι ήθελαν όπως προκύπτει από τις ιατρικές γνωματεύσεις να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους. Ξύλο ασφαλώς και έπεσε και με την αστυνομία και με τους χρυσαυγίτες πουθενά όμως δεν αναφερόταν στοιχείο βασανισμού. Επειδή λοιπόν, ως δημοσιογράφος, παλαιάς κοπής δίνω πολύ μεγάλη σημασία, στην αλήθεια, και όχι στην αληθοφάνεια, ήταν φυσικό να εκνευριστώ και να ανασταλεί για ένα διάστημα η εκπομπή.
Πάντως ο αντίλογος είναι πως η ΕΡΤ, μετά και απόσυρση της ενοχλητικής εκπομπής έχει γίνει βήμα υπουργών και ανούσιων συζητήσεων;  Συμφωνείται ή αυτό είναι το μοντέλο, πλέον;
Ν. Σ. : Και συμφωνώ και δεν είναι αυτό το μοντέλο. Δεν είναι ζήτημα ενός διευθύνοντος συμβούλων αλλά των δημοσιογράφων οι οποίοι πιστεύουν ότι κάνουν περισπούδαστες εκπομπές αλλά βγαίνουν σούπα!
Ποια είναι  τα οικονομικά δεδομένα της ΕΡΤ που παραδώσατε στον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο;

Ν.Σ.: Ήμουν υποχρεωμένος επειδή βρισκόταν ένας προυπολογισμός υπό συνεχή διαμόρφωση και με πολλούς κοκόρους να λαλούν, να αφήσω ένα πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ, το οποίο νομίζω πως ισχύει και τώρα.
-Για την αφαίμαξη των χρημάτων στο ΛΑΓΗΕ, τι πιστεύετε;
Ν.Σ. : Για το ΛΑΓΗΕ υπήρξε ένας ατυχής χειρισμός διότι η δική μου άποψη ήταν πως θα μπορούσαν να μειώσουν το τέλος της ΕΡΤ και να έμπαιναν σε ένα κωδικό της ΔΕΗ το αντίστοιχο ποσό των χρημάτων που θα πήγαιναν στη ΛΑΓΗΕ και έτσι δεν θα μίλαγε κανένας για αντισυνταγματικότητα
-Γιατί φύγατε λοιπόν από την ΕΡΤ ; Και υπάρχει “συμμορία” στην εταιρεία που λειτουργεί ανεξαρτήτως διοικήσεων;
Όταν έβγαλα τη γραμματέα  και έκλεισα τις πόρτες στο τελευταίο ΔΣ δεν μίλησα για συμμορία, αλλά επεσήμανα, πως μόλις ακούστηκε πως θα πάω στην ΕΡΤ, φίλοι που γνωρίζουν τα τηλεοπτικά με ενημέρωσαν ό,τι θα υπάρξει ένα κύκλωμα από 4-5 άτομα τα οποία θα επιχειρούσαν να με εγκλωβίσουν  προκειμένου να ελέγχουν αυτά την ΕΡΤ και το πρόγραμμα της. Αυτές τις λέξεις ακριβώς χρησιμοποίησα επισημαίνοντας πως η αλήθεια της προειδοποιήσης, επιβεβαιώθηκε, διότι αυτά τα άτομα ήταν ήλθαν στην ΕΡΤ είτε ανασύρθηκαν από την αφάνεια και έλαβαν θέσεις. Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση να φύγω από την ΕΡΤ, ήταν, πρώτα από όλα ,οι μνημονιακές εφαρμογές στη δημόσια τηλεόραση, τις οποίες εγώ δεν ήθελα να εφαρμόσω, γιατί δεν είμαι πολιτικός και δεύτερο διότι πληρώνει ο κόσμος και διότι από ένα σημείο και μετά ακριβώς,  επειδή δεν είμαι <<βολικός>>, όπως πολλοί νόμισαν , δεν θα ήμουν καλός συνεργάτης στην τρικομματική κυβέρνηση, διότι θα παρεμπόδιζα αποφασιστικά, αντίστοιχες, ενδεχομένως πρωτοβουλίες που θα λαμβάνονταν με εκείνες του παρελθόντος και οι οποίες ως πολιτικές έναντι της ΕΡΤ είχαν ληφθεί κυριολεκτικώς στο πόδι.


typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: