31.10.12

Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι...


Την ζωή τουλάχιστον 32 ανθρώπων στοίχισε στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και τον Καναδά η επέλαση του κυκλώνα «Σάντι». Σε κατάσταση «μεγίστης καταστροφής» κηρύχθηκαν η Νέα Υόρκη, όπου πλημμύρισαν επτά σήραγγες του μετρό, αλλά και...
το Νιου Τζέρσεϊ. Περίπου 7,5 εκατ. πολίτες σε 15 πολιτείες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ 16.000 πτήσεις ακυρώθηκαν. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε Δυτική Βιρτζίνια και Οχάιο.
Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων σε σπίτια και αυτοκίνητα. Μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 15.
Η.Π.Α.: ΦΟΝΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ ΣΑΝΤΙ
Η.Π.Α. : ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΑΝΤΙ
ΚΑΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Εξαιτίας του εύρους των καταστροφών, κηρύχθηκαν σε κατάσταση «μεγίστης καταστροφής» η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, όπου υποχώρησε ανάχωμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ, όπου η στάθμη των υδάτων έφτασε το 1,2-1,5 μέτρο.

Με την απόφαση για κήρυξη κατάστασης "μεγίστης καταστροφής", "τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς", τονίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί αύριο τις πληγείσες περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ, όπου θα συναντήσει τον κυβερνήτη Κρις Κρίστι και επιθεωρήσει τις ζημιές από τον κυκλώνα.

«Θα μιλήσει με τους κατοίκους (...) και θα ευχαριστήσει τα μέλη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Σήμερα ο Ομπάμα μετέβη στην έδρα του Ερυθρού Σταυρού στην Ουάσινγκτον όπου είχε υπογραμμίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς "ο κυκλώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει".

"Εξακολουθεί να κινείται βόρεια", σημείωσε. "Υπάρχουν ακόμη κοινότητες που μπορεί να επηρεαστούν. Επομένως θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμύρων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οι γραμμές ηλεκτροδότησης, κίνδυνοι για πολύ δυνατούς ανέμους", πρόσθεσε.
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας.

Μπλακ άουτ και πυρκαγιές

Η Σάντι χτύπησε το νότιο Μανχάταν με ανέμους 145 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα ύψους 4,2 μέτρων, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Τα νερά ανέβηκαν μέχρι τα 4,15 μ. κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν. Μεγάλα τμήματα της Νέας Υόρκης βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ οι δρόμοι και τα τούνελ του μετρό πλημμύρησαν.
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ειδικά στις πλημμυρισμένες περιοχές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες. Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα σε 15 πολιτείες, αγγίζει τα 7,5 εκατομμύρια.

Στη Νέα Υόρκη σημειώθηκαν περί τις 23 μεγάλες πυρκαγιές. Πιο σοβαρή αυτή στο Μπρίζι Πόιντ, παραλιακή κωμόπολη του Κουίνς, όπου πάνω από 80 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς.
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παραμένει κλειστό για δεύτερη συνεχή ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που έχει να συμβεί από το 1888. Θα επαναλειτουργήσει πάντως κανονικά από αύριο Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος της Wall Street Ρόμπερτ Ρέντιν δήλωσε ότι ο όροφος στον οποίο γίνονται οι συναλλαγές και το κτίριο δεν υπέστησαν ζημιές.

Εξαιτίας του κυκλώνα Σάντι ναυάγησε το αντίγραφο του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ενας μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.

Πλημμύρισαν επτά σήραγγες του μετρό-Η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία του
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Επτά σήραγγες του μετρό της Νέας Υόρκης πλημμύρισαν από την άνοδο των υδάτων, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία που διαχειρίζεται το μετρό, κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη καταστροφή στα 108 χρόνια λειτουργίας του.

Οι σήραγγες αυτές βρίσκονται κυρίως κάτω από το Ιστ Ρίβερ. Το μετρό της Νέας Υόρκης διέκοψε τα δρομολόγια του από την Κυριακή το βράδυ.

Για να αντληθούν τα νερά από τα τούνελ του μετρό ενδέχεται να χρειαστούν από 14 ώρες έως τέσσερις ημέρες, ανακοίνωσε η υπηρεσία μεταφορών της πόλης (MTA).

"Στα 108 χρόνια (που λειτουργούμε) οι υπάλληλοί μας δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ παρόμοια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα", είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τζόζεφ Λότα.
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Εκτός από το χρηματιστήριο, κλειστά παρέμειναν και σήμερα τα σχολεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, πολλές εταιρίες, τα θέατρα, ο ΟΗΕ, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις.

Η ακτίνα του κυκλώνα Σάντι καλύπτει απόσταση γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του ήταν η πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο Ατλάντικ Σίτι και χτύπησε την ξηρά γύρω στις 2.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Οι ισχυροί άνεμοι, που σε μερικές περιοχές ξεπέρασαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, κατάστρεψαν εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών. Οι βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι, με μικρότερη κάπως ένταση, θα συνεχιστούν και σήμερα.
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Εκκενώθηκαν νοσοκομεία
Το ιατρικό κέντρο NYU Langone στις όχθες του Ιστ Ρίβερ άρχισε τη νύχτα τη μεταφορά των 215 ασθενών του σε άλλα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, όπως το Sloan Kettering και το Mount Sinai εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της διακοπής λειτουργίας συστήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε έκτακτες καταστάσεις.

Δεκάδες ασθενοφόρα επιστρατεύθηκαν για να μεταφέρουν ασθενείς των μονάδων εντατικής των ενηλίκων και παιδιών, των μονάδων νεογνών και των μονάδων μαιευτικής του νοσοκομείου.
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Στο Μπρούκλιν, στο Νοσοκομείο του Κόνεϊ Άιλαντ διακόπηκε επίσης η λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης έκτακτης ανάγκης, ωστόσο οι ασθενείς των μονάδων εντατικής είχαν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία από χθες Δευτέρα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν αναμονή του κυκλώνα.

Εκλεισε πυρηνικός αντιδραστήρας - Σε επιφυλακή μονάδα του Ν. Τζέρσι
Η Constellation Energy Group έθεσε εκτός λειτουργίας τον πυρηνικό αντιδραστήρα Nine Mile One, στη πόλη Όσγουεγκο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ.
Δεκάδες θύματα και καταστροφές άφησε ο τυφώνας Σάντι

Σε κατάσταση συναγερμού κήρυξε η Exelon Corp. τον πυρηνικό σταθμό του Όιστερ Κρικ στο Νιού Τζέρσι.

Ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την άνοδο του ύψους του νερού στον πυρηνικό σταθμό άνω των έξι ποδιών (δύο μέτρων), που απειλεί να πλήξει το σύστημα των αντλιών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του νερού στο σύστημα ψύξης του Όιστερ Κρικ.

Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ανέβαινε άνω των 7 ποδιών, είναι πιθανόν να πλημμύριζε το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.
Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Ν. Υόρκης.
Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Ν. Υόρκης.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει κηρυχθεί περισσότερες από δέκα φορές «κατάσταση συναγερμού» σε πυρηνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας «Σάντι» σε αριθμούς
Βυθίστηκε το αντίγραφο του πλοίου Bounty
Βυθίστηκε το αντίγραφο του πλοίου Bounty

27 νεκροί σε ΗΠΑ και Καναδά
περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Πλημμύρισαν επτά σήραγγες του μετρό
Περίπου 1 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους
στα 50 δισ. δολάρια ενδέχεται να ανέλθει το κόστος των ζημιών
Περίπου 50 εκατομμύρια κάτοικοι επηρεάζονται από τον τυφώνα
80 σπίτια καταστράφηκαν από την φωτιά στο Κουίνς της Ν. Υόρκης
16.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Ο Ρόμνεϊ συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία, ο Ομπάμα ακύρωσε συγκεντρώσεις

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι ο μοναδικός διεκδικητής του ανώτατου αξιώματος στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιήσει αύριο προεκλογική περιοδεία στη Φλόριδα, έπειτα από μία στάση στο Οχάιο για να βρεθεί στο πλευρό των πληγέντων από τον κυκλώνα Σάντι.
Το νερό έφτασε και στο μετρό
Το νερό έφτασε και στο μετρό

Ο Ρόμνεϊ θα περιοδεύσει αύριο από βορρά προς νότο στη Φλόριδα, πραγματοποιώντας προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Τάμπα, το Κόραλ Γκέιμπλς και τη Τζάκσονβιλ, στο πλευρό του κυβερνήτη της Πολιτείας Τζεμπ Μπους, αδελφού του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεώτερου.

Αντίθετα με τον Ρόμνεϊ, ο Ομπάμα ματαίωσε κάθε προεκλογική του συγκέντρωση και θα παραμείνει αύριο στον Λευκό Οίκο να συντονίσει το έργο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Το άγαλμα της Ελευθερίας, μόλις που διακρίνεται
Το άγαλμα της Ελευθερίας, μόλις που διακρίνεται

Περιθωριοποιημένος στον ρόλο του απλού θεατή απέναντι στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έκανε επίδειξη κύρους διευθύνοντας τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που αντιμετώπιζαν το ακραίο καιρικό φαινόμενο και τις επιπτώσεις του, ο Ρόμνεϊ συμμετείχε σήμερα στη συλλογή τροφίμων και χρημάτων για τον Ερυθρό Σταυρό, που θα αποστείλει στα ανατολικά, σε ένα αθλητικό κέντρο στο Κέτερινγκ του Οχάιο, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει κομματική συγκέντρωση.

Η συγκέντρωση, όπου αναμένεται να συμμετέχει και ο διεκδικητής της προεδρίας του 2008 Γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, βιαστικά μετατράπηκε σε χώρο συλλογής βοήθειας προς τους πληγέντες, με τον Ρόμνεϊ να κάνει εκκλήσεις στη γενναιοδωρία των Αμερικανών.

«Οι καρδιές μας είναι βαριές με όλα τούτα τα δεινά που έχουν επιπέσει σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας», είπε ο Ρόμνεϊ απευθυνόμενος σε εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι προσέρχονταν στο αθλητικό κέντρο με σακούλες γεμάτες τρόφιμα και κονσέρβες για να σταλούν στα ανατολικά.

Ο Ρόμνεϊ επέλεξε να μην αναφερθεί στις εκλογές. Όπως τόνισε, ο ίδιος συνομίλησε με κάποιους από τους κυβερνήτες στις δοκιμαζόμενες Πολιτείες «και τον ενημέρωσαν για πολλούς ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές».

Κοιτάζοντας τις προμήθειες που έσπευδαν να δωρίσουν οι άνθρωποι, ο Ρόμνεϊ πως αυτό «αποτελεί μέρος του αμερικανικού πνεύματος, του αμερικανικού τρόπου να προσφέρουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και η γενναιοδωρία σας αυτό το πρωί αγγίζει την καρδιά μου».

«Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σήμερα το πρωί. Υπέφεραν χθες βράδυ, και η καταιγίδα συνεχίζεται», δήλωσε ο Ρόμνεϊ, προτού σπεύσει ο ίδιος να βοηθήσει, για περίπου δέκα λεπτά, να φορτωθεί ένα φορτηγό με αγαθά.

Ο Ρόμνεϊ απέφυγε συστηματικά να απαντήσει στις επανειλημμένες ερωτήσεις για τις θέσεις του σχετικά με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τις Καταστάσεις Κρίσεων (FEMA), της οποίας τον προϋπολογισμό φερόταν πρόθυμος να μειώσει το 2011. Για πάνω από δέκα φορές αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα καταργήσει αυτήν την υπηρεσία--όπως τόνιζε στις περικοπές δηλώσεών του που προέβαλαν τα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: