31.8.12

Με ζημιές 8 στις 10 επιχειρήσεις...


Κάθε μέρα, που περνάει, βαθαίνει όλο και περισσότερο η κρίση στην ελληνική αγορά. Έλλειψη ρευστότητας, ασφυκτικό φορολογικό καθεστώς, μηδενική πρόσβαση σε δανεισμό, αδυναμία αποπληρωμής υποχρεώσεων.

Τα... στοιχεία έρευνας της Hellastat, με βάση 52.000 δημοσιευμένους ισολογισμούς, είναι αποκαλυπτικά της σοβαρότητας της κατάστασης:

Οκτώ στις δέκα αναμένεται να κλείσουν φέτος με ζημιές και μόλις δύο στις δέκα με κέρδη. Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2008, οι ζημιογόνες ήταν στο μισό: μόλις 40%!

Οι εναπομείνασες κερδοφόρες δεν έχουν κανένα περιθώριο για επανεπένδυση των κερδών τους. Επιλέγουν να τα... «επενδύουν» στην αποπληρωμή φόρων και δανείων. «Εκτιμούμε ότι ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη δεν πηγαίνει σε νέες επενδύσεις», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Hellastat, Πάνος Μιχαλόπουλος.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχασαν ένα στα τέσσερα ευρώ από το τζίρο τους και τα μισά τους κέρδη.

Η κατάσταση αυτή τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο το φαύλο κύκλο της ύφεσης και επιδεινώνουν πιο πολύ την κατάσταση, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών αποπληρώνει πλέον τους προμηθευτές της μετά από 8 και πλέον μήνες, όταν μέχρι πέρυσι η καθυστέρηση στην εξόφληση δεν ξεπερνούσε το πεντάμηνο.

Επιπλέον, την περυσινή χρονιά καταγράφεται κατακόρυφη πτώση του δανεισμού αθροιστικά σε σχέση με το 2010, κατά 18%, ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε μία στις πέντε δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό (κάτω από 20%), ενώ το 2010 ήταν πάνω από μία στις τέσσερις (26,5%).

Όλα αυτά, που έχουν προκληθεί από τη διαρκή λιτότητα της τελευταίας τριετίας, καταγράφονται την ώρα που - όσοι συγκυβερνούν- προσπαθούν να συμφωνήσουν για ένα ακόμα- και πολύ σκληρό- πακέτο μέτρων λιτότητας, που θα μειώσει περαιτέρω τα εισοδήματα και την κατανάλωση.

Θα επιδεινώσει, δηλαδή, την κατάσταση στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: