1.11.11

ΚΥΠΡΟΣ: Νέα τριμερή τον Ιανουάριο εξήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ...


Νέα Υόρκη: Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Έρογλου συμφώνησαν ότι περαιτέρω προσπάθειες είναι αναγκαίες τους επόμενους δύο μήνες για να φθάσουν στο τελικό στάδιο στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προαναγγέλλοντας παράλληλα νέα συνάντηση για τον Ιανουάριο.

Σε ...


δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συνομιλιών στο Greentree στο Λογκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, ο Γενικός Γραμματέας είπε επίσης ότι οι ηγέτες έκαναν κάποια ενθαρρυντική πρόοδο στις συνομιλίες πάνω στα βασικά θέματα και οι συζητήσεις ήταν θετικές, εποικοδομητικές και εντατικές, και «αυτό μου δημιούργησε την πεποίθηση ότι μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες τον διαβεβαίωσαν ότι πιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν σε μια λύση.

Αν και σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στους τομείς της οικονομίας, θεμάτων ΕΕ και στα εσωτερικά θέματα ασφάλειας, είπε ο κ. Μπαν, εντούτοις πολύ λιγότερη πρόοδος έχει επιτευχθεί στα θέματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένεια.

Ο κ. Μπαν είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλός του και η ομάδα του, θα παραμείνουν έτοιμοι να βοηθήσουν. Πρόσθεσε επίσης ότι κάλεσε τους ηγέτες να τον συναντήσουν σε μια παρόμοιας μορφής διαδικασία τον ερχόμενο Ιανουάριο και «μέχρι τότε, αναμένω ότι οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού θα έχουν επιλυθεί και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακολούθως σε μια πολυμερή διάσκεψη».

Στη δήλωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ αφού ευχαριστεί τους ηγέτες που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του και μετέβησαν στο Greentree τις τελευταίες δύο μέρες, αναφέρει ότι αυτή ήταν η τέταρτη συνάντησή τους μαζί «καθώς εργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε μια συνολική λύση του Κυπριακού. Συναντηθήκαμε τον Ιούλιο στη Γενεύη. Σε εκείνη τη συνάντηση, συμφωνήσαμε όπως οι πλευρές εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες για να φθάσουν σε συγκλίσεις πάνω σε βασικά θέματα των συνομιλιών τα οποία εκκρεμούσαν.

Από τον Ιούλιο, είπε, στην εντατική φάση, οι ηγέτες συναντήθηκαν 19 φορές. Ανέφερε ότι η περίοδος αυτή ενίοτε ήταν δύσκολη «αλλά οι δύο πλευρές παρέμειναν προσηλωμένες και επιτεύχθηκε πρόοδος πάνω σε μερικά σημαντικά θέματα που εκκρεμούσαν. Αξιόλογη πρόοδος επιτεύχθηκε στους τομείς της οικονομίας, θεμάτων ΕΕ και στα εσωτερικά θέματα ασφάλειας, είπε ο κ. Μπαν, εντούτοις «πολύ λιγότερη πρόοδος έχει επιτευχθεί στα θέματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένειας».

Ανέφερε ότι προσκάλεσε τους δύο ηγέτες στο Greentree με την ελπίδα ότι θα φθάσουν σε περαιτέρω συγκλίσεις πάνω σε αυτά τα βασικά θέματα. «Επωφελήθηκα επίσης της ευκαιρίας που είχαμε μαζί στο Greentree να εκτιμήσουμε πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές στην επίτευξη μιας συμφωνίας», είπε.

Ο κ. Μπαν είπε ότι οι πλευρές «πέτυχαν ενθαρρυντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των δύο ημερών πάνω στα υπόλοιπα βασικά θέματα. Οπως ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλός μου, οι συζητήσεις ήταν θετικές, εποικοδομητικές και εντατικές. Αυτό με ενεθάρρυνε ότι μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί. Και οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν ότι πιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν σε λύση».

«Υπάρχει ακόμη εργασία που πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Μπαν, προσθέτοντας ότι Χριστόφιας και Έρογλου «συμφώνησαν όπως χρειάζονται περαιτέρω ουσιώδεις προσπάθειες τους επόμενους δύο μήνες καθώς προχωρούμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Ο Ειδικός Σύμβουλός μου και η ομάδα του παραμένουν έτοιμοι να βοηθήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι «κάλεσα τους δύο ηγέτες να με συναντήσουν σε μια παρόμοιας μορφής διαδικασία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Μέχρι τότε, αναμένω ότι οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού θα έχουν επιλυθεί και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακολούθως σε μια πολυμερή διάσκεψη», κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: