30.11.11

Η οικονομική κρίση θέτει σε τροχιά εξελίξεων την τηλεοπτική αγορά ...


Σε τροχιά εξελίξεων εισέρχεται η τηλεοπτική αγορά, αφού η ευρύτερη οικονομική κατάσταση δρα καταλυτικά προς τη διαμόρφωση ενός νέου τηλεοπτικού πεδίου με λιγότερα κανάλια και... μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Μπορεί η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών να μην προβλέπεται ακόμα θεσμικά από τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, οι επιχειρήσεις ωστόσο του κλάδου έχουν ήδη θέσει επί τάπητος την προοπτική εκτεταμένων συνεργασιών -σε κάποιες περιπτώσεις «αδελφών» ομίλων ακόμα και των συγχωνεύσεων- προκειμένου αμέσως μόλις υπάρξει αλλαγή του πλαισίου να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων.

Επισημαίνεται ότι οι απαραίτητες επαφές σε θεσμικό επίπεδο έχουν ήδη γίνει και η σχετική ατζέντα προωθείται. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει ακόμα και η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση, εφόσον επιμηκυνθεί η παραμονή της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Οταν ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια διαφαίνεται άμεση συνεργασία, Mega - Star και ANT1 - Μακεδονία TV. Σε τέτοιο περιβάλλον, συνέργειες θα αναζητήσουν τόσο ο Alpha όσο και ο ΣΚΑΪ, με το Alter να μετατρέπεται σε ρυθμιστή της κατάστασης.

Οι εξελίξεις τρέχουν

Την ίδια ώρα πάντως οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς. Ηδη στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς, ανέφεραν ότι θεωρούν δεδομένο πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας τηλεοπτικής σαιζόν, είτε αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο είτε όχι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα είναι λιγότεροι, ενώ επισημαίνουν ότι η συνεχιζόμενη ύφεση που πλήττει τη χώρα όχι μόνο δεν προσελκύει επενδύσεις, αλλά κάνει και τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές να εξετάζουν το ενδεχόμενο απεμπλοκής τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση σε ό,τι αφορά το κομμάτι αυτό, είναι η περίπτωση του Alpha. Παρά το ότι το κανάλι έχει ξεκαθαρίσει πλέον την τρίτη θέση στην αγορά και μάλιστα με ικανό μερίδιο -τόσο από πλευράς διαφημιστικής δαπάνης όσο και τηλεθέασης- έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες περικοπές του κόστους λειτουργίας και γενικότερα η διοίκηση φαίνεται να έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης, πιάνοντας μεγάλο μέρος των στόχων της, τα έσοδα συνεχίζουν να συρρικνώνονται αφενός λόγω της ύφεσης και αφετέρου λόγω του κατακερματισμού της αγοράς.

Η κατάσταση αυτή φέρνει τους Ευρωπαίους επενδυτές του Alpha αντιμέτωπους με το δίλημμα είτε να υποστηρίξουν την επένδυση, εκτιμώντας ότι σε λίγο καιρό οι ισορροπίες θα είναι διαφορετικές, είτε να προχωρήσουν άμεσα σε αποεπένδυση, θεωρώντας ότι οι απώλειες έρχονται γρηγορότερα από τον εξορθολογισμό της αγοράς.

Η αγορά στα επίπεδα του 2000

Παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο της τηλεοπτικής σεζόν η διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, η συρρίκνωση που υπέστη η αγορά τα τελευταία δύο χρόνια είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από ένα τρίμηνο με θετικό πρόσημο ακόμα και με διψήφιο ποσοστό. Στους τελευταίους 24 μήνες η ελληνική τηλεοπτική αγορά συρρικνώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και όπως φαίνεται έπεται συνέχεια.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, του Mega Channel, ο οποίος στο 9μηνο του 2011 παρουσίασε κάμψη πωλήσεων κατά 23% και εκτίναξη των καθαρών προ φόρων ζημιών σε ποσό υψηλότερο των 25 εκατ. ευρώ (ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα). Επισημαίνεται ότι το μέγεθος της αγοράς των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο χρόνο οι πωλήσεις των δύο μεγαλύτερων καναλιών της χώρας, του Mega και του ANT1, άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ, με το πρώτο κανάλι να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με το δεύτερο. Φέτος, μετά και τη δημοσιοποίηση χθες, των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων 9μήνου του Mega, ενδέχεται και το «μεγάλο κανάλι» να μην καταφέρει να παρουσιάσει πωλήσεις υψηλότερες των 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι οι πωλήσεις της Τηλέτυπος, διαχειρίστριας εταιρείας του Mega, το 2008 ήταν στα 170 εκατ. ευρώ και το 2010 υποχώρησαν στα 112 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο του 2011 οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν στα 67,4 εκατ. ευρώ έναντι 88 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2010.

Επενδύσεις

Ιδιαίτερα συγκρατημένες όσον αφορά στις επενδύσεις, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος αφορούν στην ψηφιακή τηλεόραση, είναι οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Παρά ταύτα και εκεί υπάρχει προβληματισμός.

Στην Digea ήδη το μέρος των υποχρεώσεων του Alter μοιράστηκαν οι άλλες επιχειρήσεις, προβληματισμός ωστόσο υπάρχει για το μέλλον, εάν διαμορφωθούν διαφορετικές ισορροπίες (μέσω συνεργασιών ή συγχωνεύσεων).
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: