31.8.11

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η ανεργία στη Β.Ελλάδα...


Από 25- 35% κυμαίνεται η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στους νέους το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εργατικών κέντρων.

«Ένας στους τέσσερις αυτή τη στιγμή είναι... άνεργος, εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, τότε θα φτάσουμε στο μισό- μισό. Ο άνεργος θα θεωρεί εχθρό του, αυτόν που εργάζεται» εκτίμησε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, ο οποίος έκανε λόγο για άδικη και σκληρή πολιτική. «Είναι η τρίτη επίσκεψη της τρόικας που στοχεύει στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων» υπογράμμισε.

Οι συνδικαλιστές απηύθυναν κάλεσμα να συμμετάσχει ο κόσμος στο συλλαλητήριο στις 9 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ θα κινητοποιηθούν από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα μπουν συρμοί από την Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σε όγκο διαδήλωση. Αναφορικά με τα αστυνομικά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν τις ημέρες της ΔΕΘ, ο κ. Μουτάφης έστειλε το εξής μήνυμα: «Δεν μας ενδιαφέρουν πόσες δυνάμεις θα έρθουν και ποια μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν, δεν θα ανεχτούμε όμως την προβοκάτσια» τόνισε.

Θα σπάσει το 30% η ανεργία

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Εκτίμησε ότι ως το τέλος του χρόνου η ανεργία στην πόλη θα «σπάσει» το 30%, σε συνδυασμό και με τα συνεχόμενα λουκέτα που μπαίνουν στα καταστήματα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μέσα σε ένα μήνα, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2,3%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Τσαραμπουλίδη , ενώ τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη ήταν στο 20,2%, τον Μάιο έφτασε το 22,5%. «Οι εργασιακές σχέσεις συνεχώς μεταβάλλονται σε βάρος των εργαζομένων, υπάρχει έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, που επιβαρύνουν το κλίμα» σημείωσε, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα τα μεταφέρει στον πρωθυπουργό κατά τη σύσκεψη των φορέων.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν την εικόνα που επικρατεί στα εργασιακά οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, που σήμερα βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσουν το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ξεπερνά το 35% η ανεργία στη Φλώρινα το τελευταίο διάστημα, ενώ την ίδια ώρα στην τοπική κοινωνία έχει χαθεί το 60% της αγοραστικής δύναμης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπύρος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι κάτοικοι του νομού αναγκάζονται να πηγαίνουν σε Σκόπια και Βουλγαρία για να πραγματοποιούν φθηνές αγορές.

Για εκβιασμό των εργαζομένων από τους επιχειρηματίες έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος, προκειμένου να μετατραπούν οι συμβάσεις σε εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Νάουσα, όπου η ανεργία ξεπέρασε το 50%, ενώ βασιλεύει η μείωση των αποδοχών, η εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία.

Για καινούργιες κατηγορίες εργασίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, αναφερόμενος ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Εταιρείες που δούλευαν μια βάρδια, εφαρμόζουν εκ περιτροπής, ένα μήνα να κάθονται και ένα να δουλεύουν, αλλά το μήνα που κάθονται η επιχείρηση προσλαμβάνει ακόμα μια βάρδια. Έτσι χάνουν οι εργαζόμενοι» υπογράμμισε

Η εκ περιτροπής εργασία είναι καθαρά εκβιασμός τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης Απόστολος Γκιγκούδης, αναφέροντας ως παράδειγμα εργοδότη στην περιοχή που υποχρέωσε τρεις εργαζόμενους σε εκ περιτροπής εργασία με ένα ημερομίσθιο το μήνα, και την ίδια ώρα προσέλαβε άλλους τρεις με μπλοκάκι.

Καλύτερη ήταν η εικόνα το φετινό καλοκαίρι στην Χαλκιδική, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου τηρήθηκε το ποσοστό του 17% της μαθητείας (με εργαζόμενους από το εξωτερικό), ενώ μειώθηκε η μαύρη εργασία, που φέτος κυμαίνεται στο 30-35% στον κλάδο του επισιτισμού, ενώ πέρσι ξεπερνούσε το 50%. Ωστόσο, η ανεργία στην βορειοανατολική Χαλκιδική, λόγω της καθίζησης στην οικοδομή φτάνει το 60%. Ανάσα στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Μπράτσα αναμένεται να δώσουν οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται στην περιοχή, όπως αυτή του Ελληνικού Χρυσού.

Για ένα νέο φαινόμενο που στα εργασιακά με απλήρωτους ακόμα και επί 7 μήνες εργαζόμενους έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Σάκης Τολιόπουλος. Όπως είπε, παρά τα μεγάλα εργοστάσια στην περιοχή, η ανεργία φτάνει το 30%, σημειώνοντας ότι ενώ στην Κοζάνη ο ενεργός πληθυσμός είναι 60.000, οι 20.000 είναι χωρίς εργασία. «Έχει γίνει κουλτούρα η μαύρη εργασία στην Καστοριά, όπου το ποσοστό της φτάνει το 30%» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νομού.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: