17.12.10

Σε λευκό κλοιό ο νομός Λάρισας...


Σε λευκό κλοιό βρίσκεται από χθες το πρωί ολόκληρη η Θεσσαλία. Η έκταση, η ένταση και η πυκνότητα της χιονόπτωσης τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν τόση ώστε η περιφέρεια και κυρίως οι νομοί Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας να καλυφθούν από χιόνι που έφθασε ακόμα και τα 30 εκατοστά πιάνοντας στον ύπνο κατοίκους και αρχές.
Η σφοδρή κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να... προκληθούν προβλήματα τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της περιφέρειας με διακοπές κυκλοφορίας ακόμα και στην ΠΑΘΕ εξαιτίας εκτροπών και ανατροπών βαρέων φορτηγών αυτοκινήτων νωρίς το πρωί ενώ με αποφάσεις των νομαρχιακών αρχών δεν λειτούργησαν οι σχολικές μονάδες στους τρεις νομούς.
Με την έναρξη της χιονόπτωσης τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν εξαιτίας των εκτροπών βαρέων οχημάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα ολιγόωρες διακοπές της κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα, εξαιτίας εκτροπής νταλίκας στις 3 το πρωί στην Κοιλάδα των Τεμπών διακόπηκε για μια περίπου ώρα η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη ενώ λίγο αργότερα για τον ίδιο λόγο διακόπηκε η κυκλοφορία στο ίδιο ρεύμα για μισή περίπου ώρα στην ΠΑΘΕ στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων.
Μεγαλύτερα προβλήματα προκάλεσε η ανατροπή νταλίκας στις 8 το πρωί στο κάστρο του Αγίου Παντελεήμονα εξαιτίας της οποίας διακόπηκε η κυκλοφορία για 4 περίπου ώρες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προκειμένου να απομακρυνθεί η νταλίκα.
Εναλλάξ στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας διεξήχθη και η κυκλοφορία στο 8ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Λάρισας-Τρικάλων εξαιτίας εκτροπής φορτηγού αυτοκινήτου ενώ προβληματική ήταν και η κυκλοφορία στο ίδιο εθνικό δίκτυο στο ύψος των Βουναίνων και του Συκεώνα εξαιτίας των μεγάλων κλίσεων του δρόμου.
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται από χθες τα ξημερώματα ο μηχανισμός της Νομαρχίας Λάρισας προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα κακοκαιρίας και τις εκτεταμένες χιονοπτώσεις.
Με εντολή του νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρού, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση ο μηχανισμός ήταν έτοιμος από το απόγευμα της Τετάρτης κιόλας μετά το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σταδιακή επιδείνωση του καιρού και στην περιοχή της Θεσσαλίας. Βασικός στόχος ήταν να κρατηθεί ανοιχτό το βασικό οδικό δίκτυο του Νομού.
Παράλληλα δε, με απόφαση νομάρχη τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού παρέμειναν κλειστά.
Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 13 μηχανήματα της Νομαρχίας και ιδιωτών βγήκαν από τα ξημερώματα στους νομαρχιακούς δρόμους που είχαν πρόβλημα και συγκεκριμένα στα σημεία:
-Ελασσόνα- Καλλιθέα- Όρια Ν. Πιερίας
-Καλλιθέα – Καρυά
-Γόννοι – Καλλιπεύκη και Γόννοι Αμπελάκια
-Αχίλλειο – Καλό Νερό- Δίλοφος, Χαρά - Κυπάρισσος – Δοξαράς κ.λπ.
-Λάρισα- Αγιά – Αγιόκαμπος
-Γιάννουλη – Αμπελώνας- και Ροδιά- Δελέρια και προς Φαλάνη
-Βαμβακού – Σιτόχωρο- Δασόλοφος- Ασπρόγεια
-Αγιονέρι – Συκιά- Βερδικούσα και Μεγ. Ελευθεροχώρι- Αγιονέρι- Ευαγγελισμός.
Μέχρι το μεσημέρι αποκλεισμένα παρέμειναν τα ορεινά χωριά (Σπηλιά, Καλλιπεύκη) για τα οποία γινόταν προσπάθεια να ανοίξουν, ενώ νωρίς το απόγευμα άνοιξαν η Κρανιά Ελασσόνας, το Λουτρό και η Άκρη και το οδικό δίκτυο στο σύνολο του νομού ήταν ανοιχτό.
Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ πάντως εκτελούσαν δρομολόγια μέχρι το μεσημέρι μόνο στους κεντρικούς οδικούς άξονες προς Φάρσαλα, Τύρναβο και Αγιά ενώ η κυκλοφορία προς την Ελασσόνα αποκαταστάθηκε μετά το μεσημέρι και μόνο μέσω Μελούνας. Αντίθετα, τα λεωφορεία δεν κινούνταν στα χωριά της επαρχίας με τη διοίκηση του Ταμείου να ελπίζει ότι η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί σήμερα και εφόσον οι δήμοι φροντίσουν για τον καθαρισμό των δρόμων εντός των ορίων τους.
Μάλιστα, χθες το απόγευμα υπήρξε προγραμματισμός από τη Νομαρχία για ρίψη αλατιού στους βασικούς επαρχιακούς δρόμους κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, προκειμένου να προληφθεί το «πάγωμα» των δρόμων λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και να παραμείνει το δίκτυο ανοιχτό.
Το χιόνι έκανε αισθητή την παρουσία του από χθες νωρίς τα ξημερώματα ακόμη και μέσα στην πόλη της Λάρισας δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να βγουν στις πλατείες και να απολαύσουν το χιόνι απαθανατίζοντας σπάνιες εικόνες της πόλης. Ακόμη περισσότερο στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, με το ύψος να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 εκατοστών (στις ορεινές περιοχές).
Η κινητοποίηση της Νομαρχίας -μέσω του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας- ήταν άμεση προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και χωρίς καθυστέρηση τα φαινόμενα, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.
Έτσι, ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης και πριν ακόμη εκδηλωθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τόσο τα μηχανήματα της Νομαρχίας αλλά και τα μισθωμένα οχήματα ιδιωτών, είχαν τοποθετηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις του αρμόδιου αντινομάρχη κ. Χρήστου Καλομπάτσιου και του Προϊστάμενου Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Καραμπούζη σε «νευραλγικά» σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Λάρισας,
Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες που ξεκίνησε η χιονόπτωση, τόσο τα μηχανήματα της Νομαρχίας όσο και τα εκχιονιστικά οχήματα που μισθώθηκαν, εργάσθηκαν ακατάπαυστα και προχώρησαν τις διαδικασίες αποχιονισμού σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο του νομού.
Μάλιστα, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Λάρισας βρισκόταν σε συνεχή συνεργασία με τους Δήμους του νομού (οι οποίοι καθαρίζουν το δημοτικό οδικό δίκτυο με τα μηχανήματα που διαθέτουν), με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη και άμεση διάνοιξη των αποκλεισμένων από το χιόνι δρόμων.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Λάρισας συστήνει στους οδηγούς:
-Να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των τροχονόμων.
-Να είναι προσεκτικοί ιδιαίτερα κατά τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού.
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Επίσης, και οι πεζοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα από πτώσεις, κυρίως λόγω του παγετού.
eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: