30.11.10

Επιστράτευση των ναυτεργατών...


Με πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών επιδιώκει η κυβέρνηση να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» που δημιουργήθηκε από την οκταήμερη «παράλυση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και οδήγησε σε «ασφυξία» τα νησιά.Η απόφαση της επιστράτευσης, που ανακοινώθηκε χτες το βράδυ από... τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, εξεταζόταν το τελευταίο διήμερο ως «ύστατο μέτρο» από πλευράς κυβέρνησης.

Χτες, όμως, έπειτα από μια άκαρπη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία, μέχρι τις 6 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, δρομολόγησε τις εξελίξεις.

«Η αδιαλλαξία των δύο πλευρών που οδήγησε σε προγραμματισμένο ναυάγιο, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο διαλόγου και εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, που έχει παραλύσει το μεγαλύτερο μέρος του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα που δεν μπορούν να συνεχιστούν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Διαμαντίδης, ανακοινώνοντας την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση, η οποία, όπως είπε, επιβλήθηκε «για λόγους εθνικού συμφέροντος, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα».

Φύλλα επίταξης
Λίγο αργότερα, ξεκίνησε η διαδικασία για την παράδοση από τα λιμεναρχεία των ατομικών φύλλων επίταξης στους πλοιάρχους των πλοίων, ενώ όλη η διοίκηση της ΠΝΟ βρισκόταν στο λιμάνι εξετάζοντας τις εξελίξεις. Επειτα από συνεδρίαση της διοίκησης στο επιβατηγό «Κρήτη 2» «αποφασίσαμε ότι για εμάς η απεργία συνεχίζεται» δήλωσε στο «Εθνος» ο γεν. γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.

Ταυτόχρονα άρχισαν να συγκεντρώνονται διαδηλωτές στο λιμάνι σε ένδειξη συμπαράστασης στους ναυτεργάτες.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έφυγε το «Φαιστός Palace» για την Κρήτη, κενό επιβατών και με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αναμενόταν να φύγουν τις πρώτες πρωινές ώρες το «Κρήτη Ι» και το «Λατώ» για τον ίδιο προορισμό. Τα τρία πλοία βρίσκονταν δεμένα στον φυλασσόμενο χώρο των κρουαζιερόπλοιων. Κανένα από τα πλοία που ήταν δεμένα στο κεντρικό λιμάνι, όπου βρίσκονταν όλη νύχτα διαδηλωτές, δεν έφυγε μέχρι τις πρώτες πρωινές.

Ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης επέρριψε ευθύνες για την επιστράτευση στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, ενώ την απόφαση επιστράτευσης κατήγγειλαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η κρισιμότητα της χτεσινής ημέρας είχε φανεί από την όξυνση των προβλημάτων στα νησιά με τη διακοπή της διακίνησης αλιευτικών και αγροτικών προϊόντων.

Ετσι, νωρίς το πρωί, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Διαμαντίδης κάλεσε σε συνάντηση τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) Απόστολο Βεντούρη.

Στη διάρκεια της δίωρης συνάντησης ο κ. Διαμαντίδης πρότεινε στην ΠΝΟ να αναστείλει για 3 ημέρες τις κινητοποιήσεις της «ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση εκκρεμών θεμάτων που αφορούν τα αιτήματα της ΕΕΝ αλλά και τα αιτήματα της ΠΝΟ».

Κατά πληροφορίες, από πλευράς ΕΕΝ, που καλύπτει κυρίως τα ακτοπλοϊκά πλοία, ειπώθηκε ότι, εφόσον αυτή η συζήτηση έχει αποτελέσματα για κάποια από τα αιτήματα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε υπογραφή Σύμβασης, χωρίς πάντως, να γίνει αναφορά σε ποσοστά αυξήσεων.

Λίγο αργότερα, γινόταν γνωστό ότι η διοίκηση της ΠΝΟ στη συνεδρίαση, που διήρκεσε μόλις μισή ώρα, αφού διαπίστωσε «ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση των εφοπλιστικών ενώσεων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων για το 2010», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (11- 4) την παράταση των κινητοποιήσεων.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: