1.9.10

Ξενιτιά...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ, τις ηµέρες της ΔΕΘ του 2009, ξεκαθαρίστηκε ότι ο Λουκάς Παπαδήµος δεν θα ελάµβανε θέση ούτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ούτε στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι στενές επαφές του Γιώργου µε τον τότε αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν ξεκινήσει όταν επισκέφθηκε τη Φρανκφούρτη στις...
αρχές εκείνης της χρονιάς. Και συνεχίστηκαν διακριτικά τους επόµενους µήνες. Η συνοµιλία όµως αποδείχθηκε άγονη. Είναι κάτι που απογοήτευσε τους ανθρώπους του Παπανδρέου και µείωσε τις προσδοκίες τους.

Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ βοήθησε την Ελλάδα το δύσκολο επτάµηνο Νοεµβρίου - Απριλίου. Φύσει και θέσει ήταν το αξιόπιστο «πίσω κανάλι» ανάµεσα στην ΕΚΤ και την ελληνική κυβέρνηση. Δεν έδρασε όµως στο προσκήνιο.

Κάποια Σαββατοκύριακα επαφών του στην Αθήνα διέρρευσαν µετά στα ΜΜΕ. Από την άποψη αυτή, η επίσηµη ανακοίνωση της συνάντησής του µε τον Πρωθυπουργό συνιστά πρόοδο. Ούτως ή άλλως, η θητεία του στη Φρανκφούρτη έχει λήξει – άρα η δηµοσιοποίηση του ραντεβού στο Μαξίµου ήταν πιο εύκολη.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ τον Παπαδήµο, επιµένουν πως «ο Λουκάς δεν είναι τύπος που βρέχεται». Συµµετείχε στη µεγάλη προσπάθεια της ΟΝΕ τη δεκαετία του ’90, µένοντας όµως σε απόσταση ασφαλείας. Το επέβαλε η θέση του ως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ορισµένοι όµως θεωρούν πως αυτό ήταν και άλλοθι. Το πιθανότερο είναι πως ο Παπαδήµος δεν είναι «αρσενικός τύπου Α». Δεν διαθέτει δηλαδή την επιθετικά φιλόδοξη προσωπικότητα που έχουν οι περισσότεροι εξ όσων διαγκωνίζονται στην αρένα της πολιτικής και της οικονοµίας. Είναι όµως ευφυής και ευέλικτος και, το κυριότερο, είναι «survivor». Δηλαδή επιβιώνει.

Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ επιβίωσε της απογραφής Αλογοσκούφη, στο µέτρο που αφορούσε τα χρόνια που ήταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτά το 2004. Το 2009 επιβίωσε του κύµατος αµφισβήτησης της εισόδου της χώρας µας στην ΟΝΕ. Ο δηµοσιονοµικός ρεβιζιονισµός δεν τον άγγιξε και, εδώ που τα λέµε, αυτό δεν είναι παίξε - γέλασε, αν αναλογιστεί κανείς ότι λεγόταν και γραφόταν ανοιχτά ότι µπήκαµε στο ευρώ µε ψεύτικα στοιχεία. Ολα αυτά δεν σκίασαν ούτε τον ίδιο, ούτε το κλείσιµο της θητείας του, ούτε το πάρτι αποχώρησης από την ΕΚΤ όπου οι έπαινοι έπεφταν βροχή.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣΥΨΗΛΩΝ προδιαγραφών, ο Παπαδήµος δεν έχει δυσκολία να ξαναβρεί τον δρόµο προς τα µεγάλα πανεπιστήµια του εξωτερικού. Το ερώτηµα δεν είναι αν το δροµολόγιό του περνάει από την Αθήνα. Αλλά αν ενδιαφέρεται να είναι κάτι περισσότερο από αιώνιος υποψήφιος σωτήρας της οικονοµίας. Είναι ένα προφίλ που καλλιεργεί έµµεσα και που συνάδει µε το ραντεβού µε τον Πρωθυπουργό. Στην αναδόµηση του συστήµατος διακυβέρνησης που έχει στο µυαλό του ο Παπανδρέου, θα υπήρχε σίγουρα θέση για τον Παπαδήµο. Ωστόσο, στα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε που ο Λουκάς ξενιτεύτηκε, η συµµετοχή στην ελληνική δηµόσια ζωή έχει πολύ περισσότερο ρίσκο και συνεπάγεται πολύ µεγαλύτερη φθορά.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: