2.9.10

Υπό μελέτη οι αλλαγές στο ΦΠΑ και στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης...


Ανοικτό το ενδεχόμενο εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .
«Μέλημα της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών και στο πετρέλαιο» τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια, ώστε να προστατεύεται το εισόδημα του πολίτη και να μην υπάρχει μαζική μετάταξη προϊόντων από 11% σε 23% του ΦΠΑ.
Για...

το ίδιο θέμα ρωτήθηκε νωρίτερα και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Μιλώντας στο Mega, είπε ότι «όποια μέτρα και να πάρουμε θα αφορούν στο επόμενο έτος, το 2011», χωρίς, να απαντά με σαφήνεια για το τι θα γίνει τον Οκτώβριο.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αλλαγές» κατέληξε ο υφυπουργός.

Ομοσπονδία Βενζινοπωλών: Η αγορά θα υποστεί νέα καθίζηση

Απαράδεκτη θεωρεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ενδεχόμενη ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά όσο και για χιλιάδες πρατήρια που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.

Η ΟΒΕ ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για την έγκαιρη, πριν την νέα περίοδο, επίλυση των ζητημάτων του πετρελαίου θέρμανσης ώστε, όπως σημειώνει, να βρεθούν λύσεις που δεν στρέφονται κατά των καταναλωτών και των πρατηριούχων.

«Με τιμή 1,30 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα συρρικνωθεί παραπέρα το ήδη μειωμένο οικογενειακό εισόδημα. Η κατανάλωση θα πέσει, η αγορά θα υποστεί νέα καθίζηση και η ανεργία στον κλάδο θα αυξηθεί», εκτιμά η ΟΒΕ.

Η θέση της ΟΒΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ότι πρέπει οι βενζινοπώλες να το προμηθεύονται με το μειωμένο ΕΦΚ και να τον πωλούν επίσης με μειωμένο ΕΦΚ και ζητεί να καταργηθεί η προκαταβολή του ΕΦΚ από τους πρατηριούχους στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ που, όπως αναφέρει, δεσμεύει τεράστια ποσά και «στεγνώνει» τα οικονομικά των πρατηρίων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν με συνεχή πίστωση στους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν μετρητοίς.

«Η αδυναμία της κυβέρνησης, και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, να ελέγξουν το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση καυσίμων, σε συνδυασμό με την αποτυχία του "Ήφαιστου" οδηγούν σε αντικοινωνικά μέτρα, όπως αυτό της εξίσωσης των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης», αναφέρει από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων.

Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η εξίσωση των φόρων, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στην κοινωνία και θα οδηγήσει, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, σε φαινόμενα που δεν είχαμε δει επί δεκαετίες όπως επίσης ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τα πρατήρια καυσίμων, αφού η πλειονότητα των καταναλωτών θα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες θέρμανσης με αποτέλεσμα να μειωθούν περαιτέρω οι πωλήσεις ή να αυξηθούν τα "φέσια"».

«Η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση. Το λαϊκό κίνημα, το εργατικό, το αγροτικό, πρέπει να είναι σε εγρήγορση διεκδικώντας αποφασιστικά κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή φθηνό πετρέλαιο για το λαό», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: