3.7.10

Το όνειρο του τετράτροχου Ικαρου...


Γιάννης Γιανναράκης
Το πρώτο αυτοκίνητο-αεροπλάνο εμφανίστηκε προχθές σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος». Θα κυκλοφορήσει στους... δρόμους το 2011 μας πληροφορεί η λεζάντα, στην τιμή περίπου των 160.000 ευρώ- τσουχτερή για αυτοκίνητο, αλλά λογική για αεροπλάνο.

Ποιο θα είναι όμως το μυστικό για την επιτυχία του; Γιατί ως
τώρα δεν είχε απήχηση η ιδέα του αυτοκινήτου-αεροπλάνου, όπως και του αυτοκινήτου-βάρκας; Προσωπικά το ερώτημα αυτό με απασχολεί από την πρώιμη παιδική ηλικία, όταν πρωταντίκρισα τη φωτογραφία του Αerocar, του πιο γνωστού (αλλά όχι πρώτου) αυτοκινήτου-αεροπλάνου που πρωτοεμφανίστηκε το 1950 και πούλησε 6 (!!!)

αντίτυπα ως το 1966.

Το ενδιαφέρον για το αυτοκίνητο που θα μεταμορφώνεται σε αεροπλάνο κορυφώθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα ο Χένρι Φορντ το 1926 παρουσίασε ένα πειραματικό μονοθέσιο μοντέλο. Το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε δύο χρόνια αργότερα, όταν σε μια από τις δοκιμαστικές πτήσεις το πρωτότυπο καταστράφηκε σκοτώνοντας τον πιλότο-δοκιμαστή. Η Φορντ επανήλθε δριμύτερη τη δεκαετία του 1950 και προχώρησε σε μια ευρείας κλίμακας τεχνοοικονομική μελέτη για τις πιθανές χρήσεις του αυτοκινήτου-αεροπλάνου. Τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν περισσότερο από ενθαρρυντικά: πρώτον, η κατασκευή του ήταν τεχνολογικά εφικτή και με λογικό κόστος. Δεύτερον, η λειτουργία του μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεγάλων και σημαντικών τομέων- όπως της Υγείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αμεσης Δράσης, των ταχυμεταφορών- σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ανάγκες που στα επόμενα χρόνια καλύφθηκαν από την εμφάνιση του ελικοπτέρου. Αυτό που φρέναρε όμως τη Φορντ ήταν το περίπλοκο καθεστώς των κανονισμών πτήσης, οι απαιτούμενες εκτενείς τροποποιήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τα πιθανά νομικά ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την κυκλοφορία ενός αεροπλάνου στους δρόμους ή μιας ενθουσιώδους παρέας εφήβων στους αιθέρες...

Και τα σχέδια ξαναμπήκαν στο ράφι.

Σήμερα, περισσότερα από 10 διαφορετικά πειραματικά μοντέλα υβριδίων αυτοκινήτου-αεροπλάνου συναγωνίζονται για το ενδιαφέρον των επενδυτών και για τη μελλοντική μεγάλη αγορά που καταδεικνύουν οι σχετικές μελέτες. Εχουν μέλλον όμως; Κρίνοντας από την ιστορία των 104 ως τώρα εγχειρημάτων κατασκευής αυτοκινήτου-αεροπλάνου και των εκατοντάδων ανάλογων για την κατασκευή του αυτοκινήτου-ταχύπλοου, οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν ότι οι τεχνολογικές παράμετροι που καθορίζουν τη λειτουργία του αεροπλάνου είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του αυτοκινήτου ή της βάρκας. Και η ιδέα του αυτοκινήτου-αεροπλάνου-ταχύπλοου δεν διαφέρει πολύ από την ιδέα των πολυεργαλείων και του ελβετικού σουγιά. Ολοι γοητεύονται από την ιδέα, πολλοί θα ήθελαν να τα αποκτήσουν, αλλά ελάχιστοι τα χρησιμοποιούν.

Βέβαια υπάρχει και ο ουσιώδης αντίλογος: Οταν συμφωνούν σε κάτι πολλοί ειδικοί, το αντίθετό του μπορεί να αποδειχθεί σημαντική καινοτομία!
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: