3.6.10

Αηδόνια...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ; Ο Σήφης Βαλυράκης µε τα χιονισµένα µαλλιά και φρύδια; Ή µήπως κάποιοι βουλευτές της συµπολίτευσης στην Εξεταστική για τη Siemens που είναι φρέσκοι και φιλόδοξοι, έχοντας επίσης πρόσβαση στο...
παπανδρεϊκό περιβάλλον; Η αλήθεια είναι πως στο «τιµ ΠΑΣΟΚ» της συγκεκριµένης Επιτροπής λαλούν πολλά αηδόνια.

ΜΕΤΑ ΤΟ επιβεβληµένο αυτό προοίµιο, µπορεί κανείς να µπει στο θέµα. Υποτίθεται πως η Εξεταστική για τη Siemens έψαχνε σκελετούς στις ντουλάπες του πολιτικού συστήµατος. Αντ’ αυτού βρέθηκε η ίδια κλειδωµένη στην ντουλάπα. Αυτό όµως δεν οφείλεται στην ουσία αλλά στη διαδικασία.

Η ΔΟΥΛΕΙΑ της Εξεταστικής δεν είναι να διαρρέει το περιεχόµενο εγγράφων. Είναι να ερευνήσει. Αν ερευνούσε, αντί να διαρρέει, τότε θα γινόταν σαφές ότι το e-mail µπορεί να µην αφορούσε µίζα σε υπουργό, αλλά προκαταβολή σε επιπλοποιό. Ακόµη χειρότερα. Στα αγγλικά το µέλος του Υπουργικού Συµβουλίου δεν λέγεται «cabinet man», αλλά «cabinet member» ή «cabinet minister». Αν κάποιος διάβαζε προσεκτικά τα συµφραζόµενα της αλληλογραφίας, θα ήταν πιο επιφυλακτικός. ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΗΣ ποιότητας δουλειάς της µεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, είναι προφανές ότι η υπόθεση Siemens δεν βγαίνει µε βουλευτές περιφέρειας που ξέρουν µόνον ελληνικά, αλλά είναι έτοιµοι να πέσουν στη φωτιά για το ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, το µοντέλο του Βατοπεδίου δεν επαρκεί. Υπενθυµίζεται ότι ουκ ολίγοι από τους βουλευτές που στελέχωσαν την πρώτη – επί Ν.Δ. – Εξεταστική για το Βατοπέδιο, αναδείχθηκαν κι έγιναν µέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου, µε πρώτο και καλύτερο τον Γιώργο Πεταλωτή.

ΑΝ ΕΨΑΧΝΑΝ το θέµα, αντί να το κάνουν βούκινο, δεν θα την είχαν πατήσει. Αλλά υπήρχε η πίεση του τριηµέρου και, κυρίως, η ανάγκη να συµψηφιστεί πολιτικά το ατύχηµα Μαντέλη. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών υποτίµησε τη δηµόσια αντίδραση στην κυνική οµολογία για τα διακόσιες χιλιάδες µάρκα. Και οι νυν κυβερνώντες υποτίµησαν τους κινδύνους των τυφλών διαρροών. Μπορεί το e-mail να προέρχεται όντως από τη δικογραφία και να αφορά το κοµµάτι της έρευνας που αφορά τις δραστηριότητες της Siemens στις προµήθειες στον τοµέα υγείας. Ωστόσο, η ζηµιά είναι µεγάλη.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ η κυβέρνηση Παπανδρέου έβαλε µπροστά τις Εξεταστικές για να προαγάγει τη διαφάνεια. Αντ’ αυτού βλέπουµε να γίνονται σκοτεινά παιχνίδια. Βλέπουµε επίσης να µην τηρείται κανένας κανόνας διαδικασίας – αφού δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις της Δικαιοσύνης – και να επιχειρείται µια σπέκουλα εντυπώσεων.

Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ψυχιατρική δεν είναι να καταλάβουν οι ασθενείς την κλινική. Αντίστοιχα, παραµένει αµφίβολο αν µπορεί κανείς να εµπιστευθεί σε έλληνες πολιτικούς τη διαλεύκανση αµφιλεγόµενων πολιτικών υποθέσεων.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: