3.6.10

Χαρτοπόλεμος στην Εξεταστική...

Μία μόλις μέρα μετά τη θύελλα και την αντιπαράθεση που προκάλεσε το e-mail με τη φράση «cabinet man», δύο νέα e-mails αποκαλύφθηκαν χθες από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ...
κυβέρνησης και ΝΔ.


Το ΠΑΣΟΚ -διά του μέλους του στην Εξεταστική Επιτροπή Β. Κεγκέρογλου- δημοσιοποίησε χθες ένα e-mail που τοποθετεί στο «κάδρο» της υπόθεσης της Siemens και τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, μία μόλις μέρα μετά το επίσημο αίτημα της ΝΔ να προσέλθει και να καταθέσει στην Επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε, μάλιστα, και την κλήτευση του Α. Σαμαρά στην Επιτροπή για εξηγήσεις.

Το επίμαχο e-mail -που έφτασε στην Eπιτροπή την περασμένη Πέμπτη από τον διάδοχο στη Siemens του Μ. Χριστοφοράκου Π. Ξυνή- έστειλε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Ευάγγελος Σέκερης -ο οποίος είναι μπατζανάκης του Α. Σαμαρά (έχουν παντρευτεί δύο αδελφές)- προς τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, στις 31 Ιουλίου 2006 στις 20.35 το βράδυ, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν ευρωβουλευτής.

Στο κείμενό του ζητεί να μεσολαβήσει στον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens και προϊστάμενό του Μ. Χριστοφοράκο, ώστε να τον αναβαθμίσει.

Στο επίμαχο e-mail του Ευ. Σέκερη διαφαίνεται ότι ο Α. Σαμαράς, ύστερα από αιτήματα του μπατζανάκη του, «άνοιγε πόρτες» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- σε αυτόν ώστε να βοηθηθεί στην εταιρεία, ενώ του έλεγε ότι «γνωρίζει πολλά για τις βρωμιές τους (Siemens)».

Μάλιστα, σε επιστολή μέσω πάλι e-mail του Ευ. Σέκερη προς τον Μ. Χριστοφοράκο τρεις μήνες μετά, στις 30 Οκτωβρίου 2006, που του ζητάει να τον αναβαθμίσει, επικαλείται -εμμέσως πλην σαφώς- τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Χριστοφοράκου με «συγγενικό του πρόσωπο» (εννοώντας προφανώς τον Α. Σαμαρά).

«Χωρίς καμία δική μου παρέμβαση, αλλά μόνο από προσωπικό ενδιαφέρον της οικογένειάς μου, υπήρξε, όπως γνωρίζω, τηλεφωνική επικοινωνία με συγγενικό μου πρόσωπο, που, όπως μου είπε, σας έθεσε θέματα τα οποία και εγώ σας είχα κατά καιρούς αναπτύξει σε προηγούμενες επιστολές μου και που έχουν σχέση με τη λειτουργική μου δράση στην εταιρεία ως στελέχους πρώτης γραμμής και όχι ως απλού κομπάρσου».

Στη συνέχεια δε της επιστολής επανέρχεται στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, αναφέροντας ότι «με έκπληξη ειπώθηκε ότι έχετε αμφιβολίες για την εχεμύθειά μου», ενώ σημειώνει ότι «σας υπενθυμίζω, ήμουν ο βασικός διαχειριστής των προμηθειών του ΟΤΕ, όπως επίσης και των προγραμματικών συμφωνιών που ακολούθησαν και βεβαίως όλου του παρασκηνίου».

«Αποδυναμώνεται»
Συγκεκριμένα τώρα στο e-mail προς τον Α. Σαμαρά o κ. Σέκερης, αφού αναφέρεται αρχικά στην απόφαση της Siemens να πουλήσει ένα σημαντικό κομμάτι της εταιρείας, το COM, στη Nokia, τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό «αποδυναμώνεται ο Χριστοφοράκος, δεδομένου ότι χάνεται ένα μεγάλο κομμάτι (2/3) του συνολικού τζίρου της Siemens, λόγω ΟΤΕ και της σχεδόν μονοπωλιακής σχέσης που υπήρχε.

Ειδικά δε μετά την εξαφάνιση από την αγορά της Ιντρακόμ, αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ενισχύσει τους άλλους τομείς που διατηρεί η Siemens στην Ελλάδα, όπως τον ενεργειακό τομέα, τα ιατρικά μηχανήματα και τα οπλικά συστήματα».

Στη συνέχεια περνάει στο αίτημά του. «Τι θέλω; Ουσιαστικά δεν θέλω με τίποτα να αφήσω τη Siemens και να πάρω το ρίσκο να πάω σε ένα καινούργιο σχήμα με αβέβαιο μέλλον και με μια τηλεπικοινωνιακή αγορά «παγωμένη» για τα επόμενα 2-3 χρόνια».

Υποθέτει δε στη συνέχεια ότι «η πρόταση που θα σου κάνει (για εκείνον ο Χριστοφοράκος) είναι να πάει στο νέο σχήμα και αν δούμε ότι δεν πάει καλά, να τον φέρουμε πίσω», σημειώνοντας ότι μπορεί στο μεταξύ να έχει φύγει από τη Siemens.

Ο κ. Σέκερης προτρέπει τον Α. Σαμαρά να μη δεχτεί, λέγοντας «θα τους πεις ότι μια τέτοια λύση σε βρίσκει εντελώς αντίθετο, δεδομένου ότι επιθυμείς εσύ -όπως και εγώ- να παραμείνω στη Siemens».

Ο Ευ. Σέκερης σημειώνει στο e-mail ότι «...συνέχισα, τόσο με τις δικές μου γνωριμίες όσο και με τις πόρτες που κατά καιρούς μου άνοιγες εσύ -όποτε σου το ζητούσα-, να βοηθάω την εταιρεία είτε αυτό αφορούσε τις τηλεπικοινωνίες ή τα ιατρικά ή την ενέργεια...».

Προς το τέλος δε του επίμαχου e-mail τού προτείνει πώς να μιλήσει στον Χριστοφοράκο, λέγοντας «γενικά δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευγενής μαζί του, τους έχω προσφέρει πάρα πολλά και το γνωρίζει πολύ καλά, ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό. Θα ήθελα να του δώσεις να καταλάβει ότι μιλάμε συχνά και ότι γνωρίζεις πάρα πολλά. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσει να σε τουμπάρει», κατέληξε, ενώ στο τέλος του e-mail, για να τον διευκολύνει, είχε και το κινητό του Χριστοφοράκου.

Η επικοινωνία
Πάντως, όπως προκύπτει μεταξύ της αποστολής των δύο e-mails (Ιούλιος με Οκτώβριο 2006) ο Α. Σαμαράς φαίνεται να επικοινώνησε με τον Μ. Χριστοφοράκο -κάτι το οποίο έχει επιβεβαιώσει στην κατάθεσή της η γραμματέας του πρώην ισχυρού άνδρα της εταιρείας Κ. Τσακάλου-, ωστόσο εκ του αποτελέσματος το αίτημα του κ. Σαμαρά δεν υλοποιήθηκε από τον κ. Χριστοφοράκο, αφού ο Ευ. Σέκερης δεν αναβαθμίστηκε στην εταιρεία.

Βουλευτές ΝΔ
Ολα αυτά είναι γνωστά από την κατάθεσή του

Η Νέα Δημοκρατία -διά του επικεφαλής των βουλευτών της στην επιτροπή Κ. Τζαβάρα- αντέδρασε μετά τη δημοσιοποίηση του e-mail, λέγοντας ότι «όλα αυτά είναι γνωστά πράγματα, αφού τα έχει πει στην κατάθεσή του -στα μέσα Μαρτίου- ο Ευ. Σέκερης στην Εξεταστική Επιτροπή. Οταν δε ο Β. Κεγκέρογλου είπε ότι θα πρέπει να έρθει και πάλι στην Επιτροπή ο κ. Σέκερης για να δώσει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες επικοινωνίες, ενώ θα πρέπει να κληθεί και ο Α. Σαμαράς, η Νέα Δημοκρατία είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει κανένα τέτοιο αίτημα, αν το θέσει θα τοποθετηθούμε».

Πάντως, για το ΠΑΣΟΚ -σύμφωνα με άλλους βουλευτές του- πρέπει να κληθεί πρώτα ο κ. Σέκερης και μετά, αν χρειαστεί, να πάμε στην κλήση Σαμαρά. Ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) επισημαίνει για τις κλήσεις ότι «θα πρέπει στην επιτροπή να έρχονται μάρτυρες που εμπλέκονται στην υπόθεση και δεν πρέπει να λειτουργούμε με κομματικά κριτήρια».

Γιώργος Πίκουλας ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: