1.6.10

Ο φάκελος Ακη στο ΠΑΣΟΚ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Επιτροπή της Ιπποκράτους θα ερευνήσει το πόθεν έσχες του...
Στο ΠΑΣΟΚ παραπέμφθηκε η υπόθεση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Η Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος, υπό τον γραμματέα Σ. Ξυνίδη, θα εξετάσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με ...
την αγορά της κατοικίας του κ. Τσοχατζόπουλου στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου.

Η Επιτροπή Διαφάνειας στην οποία μετέχουν επίσης ο Γιώργος Ανωμερίτης και η Μαρία Αρσένη θα εξετάσει όλες τις δηλώσεις πόθεν έσχες του κ. Τσοχατζόπουλου, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη ήδη για την οικονομική κατάσταση του πρώην υπουργού, και θα εκδώσει πόρισμα αν δικαιολογείται η αγορά της πολυτελούς κατοικίας που αποτιμάται στα 6,5 εκατ. ευρώ. Η παραπομπή Τσοχατζόπουλου στις διαδικασίες της Επιτροπής Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο Νικ. Αθανασάκης και η Ρ. Βάρτζελη. Οπως έγινε γνωστό, εκτιμήθηκε ότι δεν μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στον κ. Τσοχατζόπουλο με βάση δύο δημοσιεύματα, καθώς δεν προκύπτει από αυτά παράνομη πράξη η οποία επισύρει κομματική ποινή ή πολιτική αποδοκιμασία, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει στις αρμόδιες αρχές όλες τις πηγές των χρημάτων που δόθηκαν από τον ίδιο και τη σύζυγό του για την αγορά της κατοικίας και, ως εκ τούτου, με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν τίθεται πολιτικό ζήτημα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι, παρά τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση είναι αναρμόδια να επιληφθεί του θέματος και πως από τη στιγμή που η μόνη ιδιότητα που έχει σήμερα ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι αυτή του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου, αρμόδια για να ασχοληθεί με την περίπτωσή του είναι η Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος.

Οπως έγινε γνωστό, έπειτα από επικοινωνία που υπήρξε με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη, ο τελευταίος φέρεται να συμφώνησε ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν τίθεται θέμα για την παραμονή του κ. Τσοχατζόπουλου στο ΠΑΣΟΚ και στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος και ότι επιβάλλεται να γίνει ενδελεχής έρευνα ώστε αν υπάρξουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού, να εξεταστεί το είδος των κομματικών μέτρων που θα ληφθούν.

Η περαιτέρω έρευνα για τον πρώην υπουργό και πρώην γραμματέα του Κινήματος, εκ των πραγμάτων ανατρέπει τις εντυπώσεις που αρχικά είχαν δημιουργηθεί ότι η κυβέρνηση επέλεξε ουσιαστικά την αναστολή της λήψης απόφασης για τον κ. Τσοχατζόπουλο επειδή δεν ήθελε να συμβάλει στη συντήρηση του κλίματος απαξίωσης του πολιτικού κόσμου που υφίσταται στην κοινωνία. Οπως ανέφερε σχετικά κυβερνητικός παράγων, «επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη τακτική για να μην ανεβάσουμε κι άλλο το θέμα. Είναι όμως σαφές ότι αν υπάρξουν στοιχεία θα προχωρήσουμε στην άμεση αποπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου από το ΠΑΣΟΚ. Εμείς έχουμε πει “όλα στο φως” και δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε με συναισθηματισμούς ή με αναστολές για την προσφορά του ενός ή του άλλου στελέχους στο Κίνημα». Και πρόσθεσε: «Το μόνο που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να προσφέρουμε κάλυψη στον οποιονδήποτε. Αυτά τελείωσαν». Οσον αφορά την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και αν πρέπει- ή όχι- να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, η υπό τον κ. Πάγκαλο σύσκεψη (για τα αποτελέσματα της οποίας ενημερωνόταν ο Πρωθυπουργός) αποφάσισε να αφήσει το θέμα στη διακριτική ευχέρεια της Εξεταστικής. Οπως τονίστηκε όμως- και θα γίνει σχετική υπόμνηση στα στελέχη του κόμματος που μετέχουν στην Επιτροπή- ο κ. Σημίτης θα μπορούσε να κληθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η κατάθεσή του θα συνέβαλλε «ουσιαστικά» στο έργο της. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στην παρούσα φάση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο κ. Σημίτης δεν θα κληθεί στην Εξεταστική, αλλά τίποτε δεν αποκλείει να κληθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή που μετά βεβαιότητος πλέον θα συγκροτηθεί για το σκάνδαλο Siemens.

Στο μεταξύ, με αφορμή την πρόταση της Ν.Δ. να κληθεί μεταξύ των άλλων στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Σημίτη, Γ. Πανταγιάς, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «άδικο διασυρμό» του προσώπου του, που δεν είχε καμιά σχέση με την υπόθεση.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Δεν θα καλύψουμε κανέναν» διεμήνυε χθες το Μαξίμου


Η Ν.Δ. ποντάρει στην offshore που έκανε μπίζνες με το Βατοπέδι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη

ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ υπουργό κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο βάζει στο στόχαστρό της η Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις ότι στις αγοραπωλησίες του σπιτιού του στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου εμπλέκεται και η εταιρεία Τorcaso, συμφερόντων Γ. Σαχπατζίδη ο οποίος είχε καταθέσει μάλιστα στην προηγούμενη Εξεταστική για το Βατοπέδι.

Από τη Ν.Δ., μία ημέρα προτού τα κόμματα συνεδριάσουν για το πόρισμα, εκτός από διερεύνηση της υπόθεσης αυτής ζήτησαν και παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να ερευνηθούν όλες οι κινήσεις λογαριασμών φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στο Βατοπέδι. Μάλιστα για πρώτη φορά άφησαν να εννοηθεί ότι αν εγκριθεί η παράταση τότε είναι πιθανόν να πάνε σε κοινό πόρισμα για το Βατοπέδι. Οπως υποστήριξαν οι βουλευτές της Ν.Δ. η παράταση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να ερευνηθούν εξονυχιστικά οι εταιρείες Τorcaso και Rasadel, αλλά και να συνταχθεί έκθεση στην οποία να αναγράφεται αναλυτικά και συγκεκριμένα η ζημία του Δημοσίου από τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες εκτάκτως η ομάδα της Ν.Δ. για το Βατοπέδι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας και η κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ επισήμαναν ότι η εταιρεία Τorcaso που πούλησε ακίνητα στη Μονή Βατοπεδίου είναι αυτή που αγόρασε αρχικά από ιδιώτη το νεοκλασικό στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο μεταπώλησε σχεδόν 50% χαμηλότερα σε άλλη offshore, τη Νobilis και από αυτήν την εταιρεία το σπίτι μεταγράφηκε τελικά στη σύζυγο του Α. Τσοχατζόπουλου για ένα εκατομμύριο ευρώ. Η Τorcaso, όπως είχε αποκαλυφθεί από την προηγούμενη Εξεταστική για το Βατοπέδι, είχε πουλήσει στις 21.3.2007 τον τέταρτο όροφο κτιρίου στην Κηφισίας στον οποίο στεγάζεται σήμερα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αγοραστής ήταν η Μονή Βατοπεδίου, η οποία έδωσε 6.000.000 ευρώ για το ακίνητο εκδίδοντας 6 ισόποσες επιταγές, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ η καθεμία. Από τα χρήματα αυτά, το 1 εκατομμύριο ευρώ δεν μπήκε ποτέ στον λογαριασμό της Τorcaso γιατί ρευστοποιήθηκε άμεσα. Κατά δήλωση του ιδίου, η εταιρεία Τorcaso ανήκε στον βορειοελλαδίτη επιχειρηματία κ. Σαχπατζίδη.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: