2.5.10

"Κλείδωσε" η συμφωνία για τα νέα μέτρα...

Δραματικές διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή για τους δύο μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ...
Οι τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου που θα ανακοινωθεί – όπως όλα δείχνουν – την Κυριακή, οριστικοποιήθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια σύσκεψης εκπροσώπων της κυβέρνησης μαζί με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με...
τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται ότι η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο έχει «κλειδώσει», ενώ σε θρίλερ εξελίσσονται οι δύο μισθοί στον ιδιωτικό τομέα χωρίς ουδείς μέχρι και αυτή την ώρα να μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα. Φαίνεται, πάντως, ότι για την ώρα η κυβέρνηση αντιστέκεται στην πλήρη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θεωρεί ότι η απόφαση μπορεί μεν να φέρει σε δεύτερο χρόνο αύξηση της ανταγωνιστικότητας, είναι σίγουρο όμως ότι θα καταποντίσει την κατανάλωση.

Το πακέτο των μέτρων, που έχει στόχο να μειώσει το φετινό έλλειμμα κατά 20 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ, προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα.
- Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλα τα Ταμεία, ενδεχομένως από ένα ύψος των 600 ευρώ και πάνω.
- Πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια στον δημόσιο τομέα.
- Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κατά 10% και
- Αύξηση κατά 2 μονάδες τουλάχιστον των συντελεστών του ΦΠΑ.

Την Κυριακή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο (09.30). Αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσει η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο θα ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι αρχηγοί των χωρών μελών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 7 ή στις 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε προταθεί, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: