29.9.09

Ελέφαντες...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ μνήμη ελέφαντα θυμούνται ακόμη ένα πρωτοσέλιδο ημερήσιας εφημερίδας από τη μαύρη δεκαετία του ΄80. «Με ξυλοδαρμό κλιμακώνεται η κρίση στη Ν.Δ.».

Ο ΚΑΙΡΟΣ μπορεί να πέρασε, αλλά η ψυχολογία των στελεχών της συντηρητικής παράταξης δεν έχει αλλάξει. Αρκετοί παραμένουν θερμόαιμοι. Εξ ου και εκφράζονται κατ΄ ιδίαν φόβοι ότι η ατμόσφαιρα στη Ρηγίλλης θα φορτιστεί περισσότερο την προσεχή εβδομάδα. Βλέπετε, δεν θα υπάρχουν πλέον περιθώρια για αυταπάτες. Η ήττα θα είναι γεγονός και θα αναζητώνται οι ένοχοι που οδήγησαν τη Ν.Δ. εκτός εξουσίας. Ακόμη χειρότερα: θα ...
είναι πλέον ελεύθερες κάποιες γλώσσες που έχουν κρατηθεί λόγω κομματικού πατριωτισμού στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

ΕΙΝΑΙ Η ατμόσφαιρα αυτή που εξηγεί τις πρωτοφανείς χθεσινές δηλώσεις του Λευτέρη Ζαγορίτη. Ο γραμματέας της Ρηγίλλης- και πιστός μεταξύ των πιστών του Κώστα Καραμανλή- ανοίγει τον χορό του καταλογισμού ευθυνών έξι ολόκληρες ημέρες πριν από τις εκλογές. Και δείχνει εκείνους που είχαν θέση ευθύνης αλλά με τη συμπεριφορά τους «πλήγωσαν τους πολίτες». Με απλά λόγια, όλους εκείνους- και είναι σχεδόν μια ντουζίνα- που παραιτήθηκαν ή, το συχνότερο, τους παραίτησαν, καθώς και όσους ετέθησαν εκτός γαλάζιων ψηφοδελτίων το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το είδος της δήλωσης που θα βοηθήσει τη συσπείρωση της Ν.Δ. Ούτε είναι το σάλπισμα μέσα στην ομίχλη, χάρη στο οποίο η συντηρητική παράταξη θα ξεπεράσει την ηττοπάθεια και θα αντεπιτεθεί. Είναι μια πρώτη σεμνή συμβολή στην αναζήτηση των λόγων της επερχόμενης νίκης του ΠΑΣΟΚ. Ο Λευτέρης επιχειρεί να βγάλει από το κάδρο τον Καραμανλή. Και υπαινίσσεται- όχι χωρίς ηπειρώτικη πονηρία- πως τα σκάνδαλα είναι η αμαρτία όσων με τα πεπραγμένα τους έκαναν τη Ν.Δ. να πατώσει. Με τον ίδιο τρόπο που τους επέβαλαν εθελουσία έξοδο, τους φορτώνουν τώρα την ήττα.

ΦΥΣΙΚΑ, ΤΟ έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. Όλοι όσοι «πλήγωσαν τη Ν.Δ.» θα δουν τις εκλογές από την τηλεόραση. Το βράδυ της Κυριακής δεν θα είναι αυτοί στη Ρηγίλλης- είναι ο Λευτέρης που θα βρίσκεται εκεί για να υποδεχθεί το αποτέλεσμα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: