7.6.09

Νίκη με τριπλή παραλλαγή...

Στην Ιπποκράτους προσδοκούν απόψε μόνο ένα αποτέλεσμα: νίκη με ευκρινή διαφορά. Υπάρχουν, όμως, και τρεις παράλληλες προϋποθέσεις: Το προβάδισμα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών μονάδων, το «πράσινο» ποσοστό να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του 35% και η αποχή να κυμανθεί σε λογικά επίπεδα. Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα σπεύσει να ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, οι ευρωεκλογές έστειλαν ένα μήνυμα, το λάβαμε, συνεχίζουμε τη δουλειά μας».
*Οι δυσάρεστες παραλλαγές του σεναρίου νίκης για την αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζουν μακρινές, αλλά είναι αρκετές
*Η διαφορά να...

κινηθεί κάτω από το 3%. Στην περίπτωση αυτή η πράσινη φιλολογία περί πολιτικής ηγεμονίας θα κλονιστεί και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει μια μεγάλη βεντάλια κριτικής: για την ποιότητα των τηλεοπτικών σποτ, για τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα της καμπάνιας, για τη μονομερή στόχευση του κόμματος στα σκάνδαλα και για τις ικανότητες του αρχηγού να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Ουδείς, φυσικά, προβλέπει εντάσεις παρόμοιες μ' αυτές που έζησε στο παρελθόν. Ομως, το φάντασμα της εσωστρέφειας θα ξεμυτίσει και πάλι στους διαδρόμους των γραφείων της οδού Ιπποκράτους.

*Να συρρικνωθεί το ποσοστό του δικομματισμού. Αν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν διαβούν το κατώφλι του 70%, θα ενισχυθεί η άποψη ότι το μοντέλο των δύο παρατάξεων εξουσίας απονομιμοποιείται και -συνεπώς- το ΠΑΣΟΚ ως έχει, δεν μπορεί να στεγάσει τη δυσφορία των πολιτών και να λειτουργήσει ως ρεαλιστική εναλλακτική λύση στο πολιτικό σκηνικό.

*Η εκτεταμένη αποχή θα σημαίνει πως η κοινωνία δεν αντιμετώπισε τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα και κατά συνέπεια δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του Γ. Παπανδρέου να πάει στις κάλπες.

Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της Public Issue, σύμφωνα με τα οποία 35% όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν αυτοτοποθετούνται στην αριστερά (20%) και στην κεντροαριστερά (15%), τότε θα προκύψει και θέμα αξιοπιστίας της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ στο ευρύτερο προοδευτικό ακροατήριο της χώρας.

*Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «απόψε θα διαψευστούν όλοι όσοι ποντάρουν στη διαιώνιση της σημερινής πραγματικότητας. Οι κάλπες θα στείλουν βροντερό μήνυμα αποδοκιμασίας του πρωθυπουργού και της πολιτικής του», όπως βεβαιώνει την «Κ.Ε» μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

*Ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωση που θα κάνει απόψε το βράδυ αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει η εικόνα θα ζητήσει από τον Κ. Καραμανλή εθνικές εκλογές, καταγγέλλοντας την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχει για τη συγκάλυψη των σκανδάλων.

*«Η παράταση του βίου της κυβέρνησης μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει» θα είναι το «μότο» του ΠΑΣΟΚ, όλο το επόμενο διάστημα. Διανθισμένο, βεβαίως, με μπόλικες δόσεις κριτικής για τη συνοχή της Ν.Δ., που σίγουρα θα δοκιμαστεί αν απόψε δεν έρθει απλώς δεύτερη, αλλά και καταϊδρωμένη.
Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: