2.5.09

Φοροκαταιγίδα σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα ...

Σήμα κινδύνου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα εκπέμπει τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, στις ανοιξιάτικες προβλέψεις της για την οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι αυτό θα ξεπεράσει και πάλι το 100% του ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη θα υποχωρεί με ρυθμό μεγαλύτερο από-0,5%.

Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους πάνω από το 100% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης της Ελλάδας για 96,1% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του δημοσιονομικού ελλείμματος, έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απαιτεί μέτρα και μάλιστα την επομένη των ευρωεκλογών. Έτσι, ενώ άλλες χώρες...

στηρίζουν την ανάπτυξη μέσω της δημοσιονομικής χαλάρωσης, η Ελλάδα υποχρεώνεται να τη «στραγγαλίσει», επιβάλλοντας νέους φόρους και κόβοντας μισθούς, επειδή έχει ξεφύγει το δημόσιο χρέος της. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συνεχίσει την πίεση ζητώντας και νέα αναθεώρηση του Ασφαλιστικού, καθώς αυτό θεωρείται καθοριστικό για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Η ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη της νέας αναθεώρησης του προγράμματος δανεισμού στα 50 δισ. ευρώ δεν βοήθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την εικόνα της για την ελληνική δημοσιονομική διαχείριση. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι χρειάζεται επιτακτικά μια αυστηρή πολιτική, έτσι ώστε να μην εξαγριωθούν οι αγορές απαιτώντας δυσβάστακτους τόκους από την Ελλάδα και αμφισβητώντας την ίδια τη βιωσιμότητα του ευρώ, εξαιτίας της ελληνικής συμμετοχής σε αυτό. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού είναι περίπου 2% υψηλότερα από αυτά της Γερμανίας.

Βουτιά στην ύφεση

Στις ανοιξιάτικες προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπιστώνει επίσης βουτιά της Ελλάδας στην ύφεση το 2009 με ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ-0,5% και-1%. Μόλις 4 μήνες πριν, τον Ιανουάριο, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% (και 0,7% για το 2010). Η νέα πρόβλεψη είναι εναρμονισμένη με εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έβλεπε ρυθμό ανάπτυξης-0,2% για το 2009 και-0,6% για το 2010.

Η υποχώρηση σε καθεστώς ύφεσης προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία σε οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα, καθώς στην Ευρώπη, και σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ήδη κάποια σημάδια που προοιωνίζονται έξοδο από την κρίση.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι μεν πολύ χειρότερες από εκείνες του Ιανουαρίου, ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης του 2009, αλλά θα αναφέρουν ανάκαμψη το 2010. Συγκεκριμένα, για το 2009, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινούνται στα επίπεδα των προβλέψεων του ΔΝΤ, δηλαδή στο-4,2% (έναντι πρόβλεψης για-1,9% στις προβλέψεις του Ιανουαρίου). Τεχνοκράτες της Κομισιόν, όμως, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία μιλώντας για το περίφημο σχήμα V που θα έχει η ανάπτυξη, δηλαδή μετά τη μεγάλη κάμψη, ακολουθεί η ανάκαμψη.

Πάντως, η ανάκαμψη σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, θα είναι αδύναμη και οι άνεργοι θα αργήσουν να ξαναβρούν δουλειά.

Για την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να ακολουθήσει την υπόλοιπη ευρωζώνη στον δρόμο της ανάκαμψης, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους της, το οποίο την υποχρεώνει σε περιοριστικά μέτρα αντί αναπτυξιακών. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δύσκολα θα βγει, αναφέρουν οικονομολόγοι.

Μετακίνηση στο δυσμενές σενάριο
Αλλά και η κυβέρνηση, μολονότι δεν το έχει δηλώσει δημοσίως, έχει σιωπηλώς μετακινηθεί στο λεγόμενο εναλλακτικό (βλ. δυσμενές) σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% (αντί του 1,1% του βασικού σεναρίου).

Ως προς το έλλειμμα και το χρέος, πάντως, ακόμη και το εναλλακτικό αυτό σενάριο είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Εκτιμά ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,7% του ΑΕΠ, αλλά βασίζεται στην υπόθεση ότι και πέρυσι ήταν 3,7% του ΑΕΠ, ενώ αυτό έχει ήδη αναθεωρηθεί στο 5% του ΑΕΠ. Και για το χρέος προβλέπει ότι θα είναι 97,2% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν το βλέπει πάνω από 100% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομίας μένει σταθερός στη γραμμή του να μην αποκλείει τίποτα όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αν παραστεί ανάγκη, όπως λέει. Οι ευρωεκλογές απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο κατά μόνο 40 μέρες.
Δυσοίωνες προβλέψεις από την Κομισιόν που ζητάει σκληρά μέτρα για μείωση του χρέους

Νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό ζητούν οι Βρυξέλλες

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου, όσον αφορά το Ασφαλιστικό, τοποθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, σε έκθεσή της, ζητώντας μάλιστα νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η έκθεση αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2006 για τις ανάγκες του Ασφαλιστικού, παρά τον νέο νόμο που ψηφίστηκε, κάτι που δείχνει ότι δεν τον θεωρεί αποτελεσματικό και ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, το 2060 το 38% του ελληνικού ΑΕΠ θα πρέπει να διατίθεται για την κάλυψη αναγκών ασφάλισης και περίθαλψης, αλλά και για την ανεργία και την παιδεία. Το ποσοστό αυτό θα είναι αυξημένο κατά 15,9% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2007. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά του Λουξεμβούργου κατά 18% του ΑΕΠ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δαπανών προορίζεται για συντάξεις, οι οποίες απορροφούσαν το 2007 το 11,7% του ΑΕΠ και προβλέπεται να απορροφούν το 24,15 του ΑΕΠ το 2060, αν τίποτα δεν γίνει εν τω μεταξύ.

Υψηλού κινδύνου
Στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι χώρες των οποίων τα ασφαλιστικά συστήματα θα απαιτήσουν αύξηση δαπανών πάνω από το 7% του ΑΕΠ τους. Εκτός από την Ελλάδα, είναι το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Η Ιταλία, αν και έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. (105,8% του ΑΕΠ της), βρίσκεται στη ζώνη χαμηλού κινδύνου, με προβλεπόμενη αύξηση δαπανών κάτω του 4% του ΑΕΠ.
Από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: