1.5.09

"Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους" ήταν το κεντρικό σύνθημα στα συλλαλητήρια σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη...


Με κεντρικό σύνθημα "Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους" πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο των συνδικάτων.
Στη φετινή διοργάνωση την ευθύνη την είχε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι ομιλίες έγιναν από συνδικαλιστές της βάσης, ενώ ξεχώρισε η παρουσία των μεταναστών.
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΕΚΑ Σαλουφάκου Στάβη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δήθεν για να αντιμετωπίσει την κρίση επιβάλλει νέους φόρους, απελευθερώνει τις απολύσεις, δημιουργεί συνθήκες απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και κλείνει τα μάτια στη ραγδαία αύξηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας". Κατηγόρησε επίσης τους εργοδότες ότι...
εκβιάζουν τους εργαζόμενους, απαιτώντας "ένα σύγχρονο ραγιαδισμό".

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΕΚΑ ζήτησε την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και την πλήρη ένταξη με ίσα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με συναυλία, όπου ανάμεσα στους άλλους καλλιτέχνες έπαιξαν και τραγούδησαν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Ακολούθησε διαδήλωση προς τα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή.

Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε δική του ανεξάρτητη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ, ξεχωριστή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση πραγματοποίησαν και πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές της άκρας αριστεράς στο Μουσείο.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που έλαβε μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ δήλωσε: "Η φλέβα που οδηγεί στην καρδιά της άνοιξης, όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής, είναι ο δρόμος της υπακοής και της πειθαρχίας στο δίκιο του εργάτη, είναι ο δρόμος της ενότητας και συνεργασίας ".

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά.

Τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), στο άγαλμα του Βενιζέλου το ΠΑΜΕ, και στην Καμάρα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όταν ομάδα αναρχικών εκτόξευσε αυγά, μπουκάλια με νερό και άλλα αντικείμενα εναντίον του προέδρου του ΕΚΘ Νίκου Γιαννόπουλου και άλλων μελών της διοίκησης που βρισκόταν στην εξέδρα.

Εργαζόμενοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν και προκλήθηκαν μικροσυμπλοκές, που δεν επεκτάθηκαν, ενώ οι αναρχικοί φώναζαν συνθήματα εναντίον των συνδικαλιστών.

Οι αναρχικοί φώναξαν συνθήματα και εναντίον του ΚΚΕ την ώρα που η πορεία του ΠΑΜΕ περνούσε από την οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Αριστοτέλους, κι έκαναν δική τους πορεία.
Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: