11.6.24

Στο Βερολίνο ο Ζελένσκι με στόχο συμφωνίες δισεκατομμυρίων...



Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και για να συμμετάσχει στη «Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας», στην οποία θα είναι παρόντες αντιπρόσωποι κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων δέκα πρωθυπουργών, καθώς και ιδιωτικών εταιρειών...

Η Ουκρανία θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ από ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία τον Ιούλιο και 1,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Βοήθειας για την Ουκρανία από την Ε.Ε., όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ακόμα, σημείωσε πως οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία θα ξεκινήσουν στα τέλη αυτού του μήνα, με την Ουκρανία να έχει εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες.  •

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα τη χρήση από τον ουκρανικό στρατό όπλων γερμανικής κατασκευής για να πλήττονται στόχοι στο έδαφος της Ρωσίας, κάτι που δίσταζε να κάνει, όπως και άλλες δυτικές χώρες, εκφράζοντας ανησυχίες περί κλιμάκωσης. «Ο καγκελάριος Σολτς και εγώ θα συζητήσουμε τη συνέχιση της αμυντικής βοήθειας, την επέκταση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και την κοινή παραγωγή όπλων», ανέφερε ο Β. Ζελένσκι.

Με το ταξίδι του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αποσκοπεί να εξασφαλίσει συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα και την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά και για την ενέργειά μας, την επισκευή και την κατασκευή νέου, πιο σύγχρονου ενεργειακού συστήματος. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αποκάλυψε πως οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις έχουν ήδη καταστρέψει το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.  Ακόμα, υποστήριξε πως μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την ανοικοδόμηση σπιτιών και την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού. 

Το συνέδριο περιλαμβάνει το σχεδιασμό 95 επενδυτικών σχεδίων για τα οποία η Ουκρανία ευελπιστεί ότι θα εξασφαλιστεί δυτική χρηματοδότηση, καθώς και μια σειρά μεταρρυθμίσεων. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε νωρίτερα δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και αργότερα εντός της ημέρας θα μιλήσει από το βήμα της Bundestag.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα βρεθεί στην Ελβετία για να συμμετάσχει στη «Σύνοδο υψηλού επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία», με τη συμμετοχή 90 και πλέον χωρών και οργανισμών, αλλά όχι της Ρωσίας και της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: