8.5.24

Μητσοτάκης: «Θα θέσω στον Ερντογάν ζήτημα για τη Μονή της Χώρας...»



Το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν συναντηθεί μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα...

όπως ο ίδιος προανήγγειλε σε διάλογο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργόςς κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ειδικότερα στην επικείμενη επίσκεψη του στην Τουρκία στις 13 Μαΐου και πρόσθεσε:

“Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω και τη δημόσια, έντονη δυσαρέσκεια μου, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, για την αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού τεμένους σε τζαμί. Μία ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως σταυροδρόμι πολιτισμών. Ένα ζήτημα που βεβαίως θα θέσω στον κ. Ερντογάν, όταν τον συναντήσω”.

Πάντως, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην Άγκυρα μία ευκαιρία επαναξιολόγησης της προσπάθειας προσέγγισης των δύο χωρών, η οποία όμως τόνισε ότι σε πολλά επίπεδα έχει αποτελέσματα.

“Προσεγγίζουμε την tουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι θέσεις της θα αλλάξουν”, ξεκαθάρισε ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε όμως επίσης: “Θεωρώ ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και κλιμακώσεις στο πεδίο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: