8.5.24

Οργή προκαλούν τα σχέδια περί ξένου ελέγχου του περάσματος στη Ράφα...


Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Haaretz, αποκάλυψαν την Τρίτη ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να μεταβιβάσει σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ασφαλείας τον έλεγχο της διέλευσης στη Ράφα. Σύμφωνα με ...
τη Haaretz, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν ότι η εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση του περάσματος «μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης» του ισραηλινού στρατού. 


Σημειώνεται ότι η παραπάνω αποκάλυψη ήρθε την ίδια μέρα με την κατάληψη του περάσματος από το Ισραήλ, κλείνοντας τη μοναδική πύλη των Παλαιστινίων με τον έξω κόσμο (σήμερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ).

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ξένου ελέγχου του περάσματος. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης για τις Εθνικές και Ισλαμικές Δυνάμεις (η οποία περιλαμβάνει την πλειοψηφία των παλαιστινιακών ομάδων) ανέφερε ότι ανεξάρτητα από την ακρίβεια των δημοσιευμάτων, οι παλαιστινιακές ομάδες απορρίπτουν οποιαδήποτε μορφή ξένου ελέγχου στο πέρασμα της Ράφα. Υπογράμμισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα τη θεωρήσει «μορφή κατοχής και οποιαδήποτε σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε την (ισραηλινή) κατοχή».

Οι παλαιστινιακές ομάδες προέτρεψαν τον Αραβικό Σύνδεσμο, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και ειδικότερα την Αίγυπτο «να απορρίψουν οποιαδήποτε σχέδια και προσπάθειες που έρχονται σε αντίθεση με την παλαιστινιακή - αιγυπτιακή κυριαρχία στο πέρασμα της Ράφα».

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την Τρίτη την εισβολή του στην ανατολική περιοχή της Ράφα, κάτω από την οποία ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, κλείνοντας τη μοναδική πύλη των Παλαιστινίων της Γάζας με τον κόσμο.

Τι αποκαλύπτουν τα δημοσιεύματα

Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά δημοσιεύματα, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ιδιωτική εταιρεία στις ΗΠΑ (που δεν κατονομάζεται), η οποία ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας σε στρατούς και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που εμπλέκονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να απασχολεί βετεράνους επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ και να έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλά έθνη της Αφρικής και της Δυτικής Ασίας, φυλάσσοντας «ευαίσθητους» χώρους, όπως κοιτάσματα πετρελαίου, βάσεις και συνοριακά περάσματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει την ευθύνη για τη διέλευση του περάσματος στη Ράφα, η οποία περιλαμβάνει την επίβλεψη της παράδοσης των εμπορευμάτων που φτάνουν από την Αίγυπτο στη Γάζα, αλλά και τη διασφάλιση ότι η Χαμάς δεν θα επανακτήσει τον έλεγχο της διέλευσης.

→ Το Ισραήλ δεν σχολίασε το δημοσίευμα, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο. Το ίδιο είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: