1.9.23

Βαφτίζουν «πολιτικά παιχνίδια» την αλήθεια των δεδομένων για τις πυρκαγιές...


Η ζημιά που έχουν κάνει στην αξιοπιστία της κυβέρνησης τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα το... τελευταίο διάστημα είναι δεδομένη. Για αυτό και ο πανικός του Μαξίμου, που μέσω κυβερνητικών στελεχών και φίλα προσκείμενων ΜΜΕ προσπαθεί να πλήξει με κάθε τρόπο την εγκυρότητα επιστημονικών φορέων όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την ευρωπαϊκή μετεωρολογική υπηρεσία Copernicus.

Τα στοιχεία που έχουν φέρει στη δημοσιότητα οι παραπάνω φορείς τις τελευταίες μέρες δείχνουν την εικόνα της πραγματικότητας πίσω από τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα, φέρνοντας αβίαστα στο προσκήνιο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για μια οικολογική καταστροφή που θα μπορούσε να είχε περιοριστεί ή ακόμη και να αποτραπεί.

Καθώς όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαξιώσει τα στοιχεία αυτά με την ίδια ευκολία που απαξιώνει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, επιλέγει μια άλλη συνταγή, αυτή της υποτίμησης του κύρους της επιστήμης και των φορέων της.

Τελευταία πράξη σε αυτό το έργο είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος επιχείρησε να «τσουβαλιάσει» τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς με την αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για σκόπιμη «πολιτικοποίηση των πυρκαγιών» και «πολιτικά παιχνίδια».

Όπως είπε ο ίδιος στην τηλεόραση του Kontra, το Εθνικό Αστεροσκοπείο δεν είναι ουδέτερο αλλά «έχει πολιτικοποιηθεί ο ρόλος του. Βλέπω μια πολιτικοποίηση του Αστεροσκοπείου και στο θέμα των πυρκαγιών όπως τον χειμώνα στο θέμα των πλημμυρών και των χιονοπτώσεων».

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι δημοσιεύσεις του είναι υποκινούμενες από σχέδιο κατά της κυβέρνησης καθώς στελέχη του δεν συμμετέχουν σε επιτροπές και όργανα.

Το να κάνουν επιστήμονες και αρμόδιοι φορείς τη δουλειά τους δεν είναι πολιτικοποίηση των πυρκαγιών, αποτελεί συνέπεια απέναντι στην επιστήμη και την κοινωνία. Οι αριθμοί για τα καμένα και το οικολογικό αποτύπωμα των πυρκαγιών αντανακλούν απλώς την πραγματικότητα. Η ερμηνεία τους από κόμματα της αντιπολίτευσης, ομάδες πολιτών και δημόσια πρόσωπα είναι μια άλλη ιστορία και δεν αφορά τα ιδρύματα που δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους -και ορθώς- αφήνοντας τα υπόλοιπα στην κρίση της κοινωνίας.

Όμως, η «καραμέλα» της κυβέρνησης ακόμα και απέναντι σε ουδέτερους πολιτικά φορείς είναι ένα από τα βασικά εργαλεία στη φαρέτρα της απέναντι στην αλήθεια… όταν εκείνη την εκθέτει. Και όταν συμβαίνει αυτό, τόσο το χειρότερο... για την αλήθεια...

Nικηφόρος Ζυλάλης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: