29.9.23

Επιστροφή στην κανονικότητα...


Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως μία μέρα επιστροφής στην κανονικότητα, έπειτα από πολλές εβδομάδες, η χθεσινή για τον... ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε με σφοδρότητα την αλλαγή στις συνθέσεις δύο Ανεξάρτητων Αρχών, μάλιστα οι κ.κ. Κασσελάκης και Φάμελλος μίλησαν για κυβερνητικό πραξικόπημα έπειτα από deal με τη ακροδεξιά της Ελληνικής Λύσης, η Κουμουνδούρου έδειξε αντανακλαστικά ζητώντας δια της εκπροσώπου Τύπου κ. Αυγέρη την απομάκρυνση του υφυπουργού αρμόδιου για τη φορολογία κ. Θεοχάρη μετά τις δηλώσεις του για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ατομικών επιχειρήσεων και ο νεοκλεγείς πρόεδρος έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανάληψη της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Την ίδια ώρα μετριάστηκαν οι εσωτερικές επιθέσεις και η έντονη κριτική ενδεχομένως γιατί όπως ανακοινώθηκε την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στην οποία προφανέστατα θα απευθυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πιθανότατα στις 22 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει και για πρώτη φορά μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το πρόγραμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Σημειωτέον πως ο Στ. Κασσελάκης δεν έδωσε ακριβή απάντηση όταν ρωτήθηκε για το πότε θα διεξαχθεί το Συνέδριο του κόμματος και σημείωσε ότι τη σχετική απόφαση θα λάβουν τα συλλογικά όργανα τις αποφάσεις των οποίων μαζί με το Καταστατικό σέβεται-όπως είπε- 100%.

Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο Βόλο για να επισκεφθεί τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Από την συνέντευξή του έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τις αναφορές του σε εκσυγχρονισμό και μοντερνισμό και η διαπίστωσή του ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως «εθνική εξαίρεση» και χωρίς να έχει ζητήσει καν συγγνώμη γι’ αυτό μιλάει ο ίδιος για τοξικότητα.

Οι ενωτικές δηλώσεις
Ως προς τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές ότι δεν περνούν καν από το μυαλό σου όσα ακούγονται περί διάσπασης και εμφανίστηκε ενωτικός επιμένοντας στη λέξη «συντροφικότητα». Δήλωσε παρών για όλους για αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει δύο φορές να συναντηθεί με τον Νίκο Φίλη. Η συνάντηση θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Δήλωσε Αριστερός, είπε ότι σχεδιάζει έναν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με άξονα την σύγχρονη πατριωτική Αριστερά, απέρριψε τη λογική της απλής αναλογικής και μίλησε για αυτοδύναμη Αριστερά, επανέλαβε πολλές φορές ότι το κόμμα πρέπει να κάνει πολιτική ακούγοντας τον πολίτη και την κοινωνία, δήλωσε προσήλωση στην αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη του κόμματος και ζήτησε από όλους να ακολουθήσουν τη δική του πολιτική κατεύθυνση. Απέρριψε τις λογικές ιδιοκτησίας στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε μάλιστα για τον εαυτό του ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του κόμματος, «το αντίθετο είμαι υπηρέτης του κόμματος», αποκάλυψε ότι προετοιμάζει την στράτευσή του επιθυμώντας «να υπηρετήσω σε ακριτικό νησί ή στην παραμεθόριο» και σημείωσε ότι δεν είναι πρόβλημα το γεγονός ότι δεν έχει την ιδιότητα του βουλευτή.

Στην ερώτηση πως φαντάζεται την αντιπολίτευση που θα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε ότι το πρόταγμα είναι η «σύγχρονη πατριωτική αριστερά» για να ετοιμάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες. Είπε ότι είναι αριστερός κάτι που «είναι αξιακός κώδικας και στάση ζωής» και τόνισε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό πρόσωπο και να δίνει έμφαση στο κοινωνικό κράτος.

Διασαφήνισε ότι δεν είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βλέπει θετικά τις συμπράξεις των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με ξένα πανεπιστήμια. Αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε: «Προφανώς σε μία εκλογική διαδικασία πρέπει να υπάρχει θέση για οργή. Όλοι όμως να είμαστε νηφάλιοι για τους λόγους για τους οποίους είμαστε στην πολιτική. Είμαστε εδώ για τον πολίτη. Πρέπει να δείξουμε σύνεση και ηρεμία, είμαι ανοιχτός σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλήσω μαζί τους. Με την πατριωτική κατεύθυνση που δίνω, την πατριωτική αριστερά και να γίνουμε κυβερνώσα παράταξη. Έχω ζητήσει ήδη από κ. Φίλη να τον δω από κοντά δύο φορές. Είπαμε ότι θα κανονίσουμε από την επόμενη εβδομάδα. Η Αριστερά είναι συντροφικότητα είναι σπουδαία λέξη, εδώ είμαι, είμαι συντροφικός δείξτε συντροφικότητα»...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: