1.8.23

Ποινικοποιούν ξανά την αλληλεγγύη...


Η Αστυνομία και το Λιμενικό της Λέσβου επιχειρούν άλλη μια φορά να εμπλέξουν οργανώσεις και μέλη τους σε υποθέσεις... διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, συγχέοντας την έκφραση της αλληλεγγύης με τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης, με εμφανή στόχο να στιγματιστούν και να διωχθούν ποινικά όσοι προσπαθούν να μπουν εμπόδιο στις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών και να διεκδικήσουν το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα των προσφύγων να έρχονται στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.

Η δικογραφία που υποβλήθηκε στις εισαγγελικές αρχές του νησιού κάνει αναφορά σε μέλη δύο οργανώσεων, με μοναδικά στοιχεία εναντίον τους ότι, κατόπιν πληροφοριών από άλλους εμπλεκόμενους, αφενός δημοσιοποιούσαν σε σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την άφιξη των προσφύγων, αφετέρου πήγαιναν στην περιοχή των αφίξεων ώστε να διασφαλίσουν ότι οι νεοεισερχόμενοι δεν θα επαναπροωθηθούν.

Η παρουσία των μελών των οργανώσεων στην περιοχή των αφίξεων αποτελεί για τις διωκτικές αρχές «διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών» και αποδεικνύει τη συμμετοχή τους σε δύο εγκληματικές ομάδες διακίνησης που λειτουργούσαν στην Ελλάδα, την Τουρκία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο εγκληματικές ομάδες αποτελούνταν από διακινητές στην Τουρκία, από πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή υποδοχής στη Μυτιλήνη και από κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών.

«Οι –έξι σύμφωνα με τη δικογραφία– διακινητές παρείχαν στην Τουρκία οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα, επιβάλλοντας την τήρηση αυτών, πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί της Λέσβου, είτε προφορικά, είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, όπως επίσης παρείχαν ανάλογες οδηγίες και για την επικοινωνία κατά περίπτωση με διάφορες ΜΚΟ κατά την άφιξή τους στο νησί της Λέσβου και την απόκρυψή τους σε δύσβατες χερσαίες περιοχές.

»Οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με την άφιξή τους στη Λέσβο αποκρύπτονταν σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα διαμοιράζονταν σε μικρότερες ομάδες και στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τις ΜΚΟ, αποστέλλοντας σχετικά πληροφοριακά στοιχεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Αυτό που περιγράφουν οι Αρχές ως ποινικά ελέγξιμη πρακτική δεν είναι τίποτε άλλο από τη γνωστή πρακτική που εφαρμόζουν μετά τον Μάρτιο του 2020 χιλιάδες νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την άτυπη σύλληψή τους, που μόνο σαν απαγωγή μπορεί να χαρακτηριστεί, την καταλήστευση των χρημάτων που έχουν μαζί τους και των προσωπικών τους αντικειμένων και την παράνομη βίαιη επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Οσον αφορά την εμπλοκή των οργανώσεων, η αστυνομία αναφέρει τα εξής:

«Στη συνέχεια ακολουθούσε από τις Μ.Κ.Ο. προς τις Αρχές η αποστολή μηνυμάτων emails με τα στοιχεία που φέρεται ότι ελάμβαναν από τα διακινούμενα πρόσωπα κατά την άφιξή τους στη Λέσβο, καθώς και διαδικτυακή κατά περίπτωση ανάρτηση για την άφιξη της λέμβου και των νεοεισερχομένων ατόμων σε σελίδες που διατηρούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μ.Κ.Ο., στις οποίες ανέφεραν ότι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών έχρηζαν “άμεσης ιατρικής βοήθειας”. Τα μέλη Μ.Κ.Ο. συγχρόνως με την ενημέρωσή τους για την μεταναστευτική άφιξη, μετέβαιναν στις περιοχές όπου με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία βρίσκονταν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με το πρόσχημα της παροχής σε αυτούς ανθρωπιστικής - ιατρικής βοήθειας».

Πράγματι, μετά τον Μάρτιο του 2020, συγκεκριμένες οργανώσεις δραστηριοποιούνταν στα σημεία αφίξεων για να παρέχουν υποστήριξη στους νεοφερμένους πρόσφυγες, αλλά βρέθηκαν στο στόχαστρο των Αρχών, αφού η δράση τους εμποδίζει τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Σε μια περίπτωση, οι Αρχές καθυστέρησαν με κάθε τρόπο και χρησιμοποιώντας κάθε δικαιολογία την προσέγγιση ιατρικής ομάδας ΜΚΟ σε παραλία της Λέσβου, όπου είχαν φτάσει πρόσφυγες. Η καθυστέρηση είχε αποτέλεσμα να πεθάνει ένα μωρό, θάνατος που ίσως θα είχε αποφευχθεί αν οι Αρχές επέτρεπαν εξαρχής την πρόσβαση της οργάνωσης στην περιοχή.

Από την ανακοίνωση της αστυνομίας προκύπτει ότι στους 21 που αναφέρονται στη δικογραφία περιλαμβάνονται έξι κάτοικοι Τουρκίας που κατηγορούνται ως διακινητές, δύο συνεργαζόμενα με τους διακινητές πρόσωπα που βρίσκονται στο εξωτερικό και ενημέρωναν τις ΜΚΟ για τις αφίξεις, και δύο υποστηρικτικές ομάδες προσφύγων που διέμεναν στη δομή υποδοχής της Λέσβου και υποστήριζαν τα δίκτυα των διακινητών, φροντίζοντας, σύμφωνα με τη δικογραφία, μεταξύ άλλων να εισπραχθεί το αντίτιμο από τους πρόσφυγες, ενώ είχαν επικοινωνία και με μέλη οργανώσεων.

Στην προσπάθεια των Αρχών να δικαιολογήσουν τις διώξεις εναντίον των ΜΚΟ και των φερόμενων ως μελών τους, υποστηρίζουν ότι με τις πράξεις τους αντιβαίνουν τα συμφωνηθέντα στην κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας.

Μια κοινή δήλωση, όμως, που ουδέποτε είχε νομική υπόσταση, ώστε η παραβίασή της να δύναται να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα...

Γιώργος Παγούδης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: