1.8.23

Γιατί δεν έγινε εμφύλιος της ΝΔ...


Χωρίς τελικά τον «εμφύλιο» που έβλεπαν πολλοί, έληξε η κρίση που είχε ξεσπάσει στη ΝΔ με αφορμή το χρίσμα για την Περιφέρεια... Αττικής. Με την επίσημη ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά και την απόσυρση του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος αποφάσισε τελικά να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην παράταξη, το θέμα θεωρείται λήξαν, έστω και αν άλλαξε ο γαλάζιος «εκλεκτός», όπως είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες μέρες από την Πειραιώς.

Πριν κάνει γνωστή την απόφασή του να μην είναι τελικά υποψήφιος, ο κ. Πατούλης επικοινώνησε με τον Γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ενημερώνοντάς τον ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του κόμματος και του πρωθυπουργού, στηρίζοντας την επιλογή του. «Παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μου. Η ΝΔ είναι στην καρδιά μου, δεν αποτελεί για μένα ‘’σημαία ευκαιρίας’’ για προσωπική ανέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν την επιλογή του Γιώργου Πατούλη ως «κίνηση πολιτικής ωριμότητας. Λειτούργησε ενωτικά και παραταξιακά. Η στάση του τον τιμά, ανταποκρίνεται με ευθύνη στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής συγκυρίας. Το σημαντικό έργο του θα έχει δυναμική και δημιουργική συνέχεια».

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Μυτιλήνη ευχαρίστησε και τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες τους οποίους το κόμμα επέλεξε τελικά να μην στηρίξει (δηλαδή τον Γιώργο Πατούλη και τον Σωτήρη Νίκα στην Πελοπόννησο). Παράλληλα, εξήρε την «αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς».

Διαχωριστική γραμμή
Πλέον, το βλέμμα είναι στραμμένο στις αυτοδιοικητικές κάλπες, με τη ΝΔ να τραβά -σύμφωνα και με την πρωθυπουργική ορολογία- μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Περιφερειακών εκλογών και των εκλογών για την εκλογή Δημάρχων.

Στις Περιφέρειες, δηλαδή στον β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, οι υποψηφιότητες θα είναι κομματικές και τα κομματικά στελέχη θα δώσουν τον αγώνα συντεταγμένα για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κόμματος. Αντίθετα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές α’ βαθμού, στους Δήμους, οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να τους εκπροσωπήσει σε επίπεδο Δήμου και Δημοτικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου ο ρόλος του κόμματος είναι πιο χαλαρός.

Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον νέο υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, σε συνέχεια της χθεσινής σχετικής ανακοίνωσης της ΝΔ, με μία ακόμη μετεκλογική εσωτερική… παραφωνία να κλείνει εν τη γενέσει της.

Όπως συνέβη, άλλωστε, και την περασμένη Παρασκευή, με την παραίτηση του Νότη Μηταράκη από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Παραδέχομαι τη λάθος κρίση μου να βρεθώ για δύο μέρες εκτός Αθηνών, επισκεπτόμενος την οικογένεια μου, καθώς με τη στάση αυτή δόθηκε λάθος μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονταν στην πρώτη γραμμή. Ανέλαβα λοιπόν την ευθύνη και παραιτήθηκα», δήλωσε χθες ο κ. Μηταράκης, στην πρώτη του τοποθέτηση, τρεις μέρες μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο.

Και μπορεί στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας οι αλλαγές να έγιναν τάχιστα, με τον Γιάννη Βρούτση να αντικαθιστά τον Γιάννη Οικονόμου και αυτός τον Νότη Μηταράκη, όμως στο Πεντάγωνο δεν είναι καθόλου βέβαιο το νέο σκηνικό, σε επίπεδο προσώπων. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί είναι η θέση του Νίκου Χαρδαλιά να παραμείνει κενή τουλάχιστον έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις αρμοδιότητές του να λάβει ο άλλος υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ ένα άλλο σενάριο θέλει την αναβάθμιση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου σε θέση υφυπουργού...

Φίλιππος Πανταζής

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: