12.10.19

To σφυροκόπημα συνεχίζεται...


Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκία έδωσε αναφορά στη σημερινή τέταρτη ημέρα των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα στα...
βορειοανατολικά της Συρίας. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν χθες πυρά πυροβολικού από θέσεις των Τούρκων, μια πράξη που όξυνε την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ενισχύει τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει την Άγκυρα για τον τερματισμό της εισβολής της, κατά των κουρδικών δυνάμεων που δρούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι HΠA δηλώνουν ότι η Τουρκία προκαλεί μεγάλη ζημιά στους δεσμούς αυτούς και πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Η Τουρκία πήρε το πράσινο φως για την αναφερόμενη πολεμική επιχείρηση μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο Ερντογάν, την Κυριακή και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν στο πλευρό των Κούρδων.

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών. «Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας περνά στην αντεπίθεση. Αργά, το βράδυ της Παρασκευής διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα ανταποδώσει οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της εξαιτίας των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία», προφανώς αντιδρώντας στις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: