10.10.19

Ο πόλεμος στη Συρία, η Κύπρος και το «γεωπολιτικό πόκερ»...


 Ανάλυση Άρεφ Αλομπέιντ (διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας) στο Newpost...
Την ώρα που ο τουρκικός στρατός προωθείται βαθύτερα στο συριακό έδαφος και οι συγκρούσεις με κούρδους πολιτοφύλακες μαίνονται η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα στη Συρία.

Το...
Newpost.gr επικοινώνησε με τον Άρεφ Αλομπέιντ, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής, ζητώντας του να μας αναλύσει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Αλομπέιντ εκτιμά πως επιδίωξη του Ερντογάν είναι η δημιουργία ζώνης ασφάλειας βάθους 30-40 χιλιομέτρων και μήκους 460 ώστε να επιτευχθεί «η οριστική εξάλειψη του κουρδικού περάσματος προς τη Μεσόγειο».

Με αυτό ως δεδομένο ο κ. Αλομπέιντ πως «εδαφικό βάθος κάτω από 30 χιλιόμετρα θα καταδικάσει σε αποτυχία τους στόχους της επιχείρησης».

Σε σχέση με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της τουρκικής επέμβασης στη Συρία ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας εξηγεί πως η Άγκυρα παραμένει σημαντικός οικονομικός και γεωπολιτικός εταίρος των ΗΠΑ.

Και αν αυτό είναι –ως ένα βαθμό γνωστό – ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του κ. Αλομπέιντ σε σχέση με τη στάση της Ρωσίας – συμμάχου του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Ο κ. Αλομπέιντ, εκτιμά πως «η Ρωσία έχει σημαντικά συμφέροντα με την Τουρκία και ο Ερντογάν για τον Πούτιν είναι πιο σημαντικός από τον ίδιο τον Άσαντ, ως εκ του τούτου υπήρχε συγκατάθεση της Μόσχας για την τουρκική επιχείρηση».

Το «βλέμμα» της Ελλάδας είναι στραμμένο στις εξελίξεις στην περιοχή την ώρα που η χώρα μας δέχεται νέες πιέσεις λόγω προσφυγικού.

Ο κ. Αλομπέιντ τόνισε πως «δεν θα υπάρξουν μεγάλα κύματα προσφύγων προς την ΕΕ όπως έγινε το 2016» φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιοχές Τζαράμπλους και Αλ Μπαμπ που ελέγχονται από την Τουρκία και «σταθεροποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν δομές που ενθάρρυναν πολλούς Σύρους που επιστρέψουν παρά τις προσπάθειες εκτουρκοποίησης των περιοχών αυτών».

Ένα ακόμα «κεφάλαιο» στην Συριακή κρίση είναι η τύχη των αιχμαλώτων του ISIS που βρίσκονται σε συριακά εδάφη και ιδιαίτερα στους κουρδικούς θύλακες. Ως προς αυτό, ο κ. Αλομπέιντ εμφανίζεται καθησυχαστικός αφού «η μεγαλύτερη φυλακή στην οποία βρίσκονται οι τρομοκράτες του ISIS ονομάζεται Αλ Χόλ και είναι αρκετά μακριά από το σύνορο των 30 χιλιομέτρων που επιδιώκουν να πετύχουν οι Τούρκοι».

Εξάλλου, όπως είπε στο Newpost.gr: «οι περισσότεροι επικίνδυνοι τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ εκτός Συρίας».

Η Ελλάδα έχει ένα ακόμα λόγο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία καθώς η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα τις κινήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «γεωπολιτικό πόκερ» με φόντο τα κοιτάσματα ενέργειας.


Ο κ. Αλομπέιντ εκτιμά πως οι επιχειρήσεις εντός συριακής επικράτειας απαιτούν «την αφοσίωση των Τούρκων (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία) σε όλες τις λεπτομέρειες συνεπώς επηρεάζει τις τουρκικές δραστηριότητες στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτό το γεγονός (παράγοντας του χρόνου) θα πρέπει αν αξιοποιηθεί σωστά από την ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων», προτείνει κλείνοντας.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο newpost, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: