11.10.19

Στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπίι Αχμέντ το Νομπέλ Ειρήνης...

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπίι Αχμέντ είναι ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, που ήταν, σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, το δεύτερο φαβορί πίσω από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, είναι ο άνθρωπος που...
σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.

Μεταξύ των 304 υποψηφίων, αλλά και των φαβορί, βρίσκονταν, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το βραβείο κερδίζει κάθε χρόνο το άτομο ή ο οργανισμός που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Οι 304 υποψηφιότητες αποτελούνταν από 219 προσωπικότητες και 85 οργανισμούς.

Ο Αιθίοπας πολιτικός είναι ο τέταρτος και σημερινός πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας από τις 2 Απριλίου 2018.

Είναι πρόεδρος του Αιθιοπικού Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου και του Δημοκρατικού Κόμματος των Ορόμο (μέλος του επαναστατικού μετώπου).

Είναι επίσης βουλευτής και μέλος των εκτελεστικών επιτροπών των δύο κομμάτων.

Υπηρέτησε στο στρατό, ενώ από τότε που έγινε πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τα οποία δεν εγκρίνονται εξολοκλήρου από τους υπέρμαχους του ομοσπονδιακού τύπου διακυβέρνησης στην Αιθιοπία (ενώ η πολιτική του να στοχεύει τους Τιγκράγια έχει περιγραφεί ως επιλεκτική).

Δεν υπάρχουν σχόλια: