28.4.19

Ο εντυπωσιακός ρουκετοπόλεμος στην Χίο...

  ...μέσα από τον φακό του National Geographic.
Χιλιάδες ρουκέτες για το μοναδικό θέαμα (ΦΩΤΟ &  ΒΙΝΤΕΟ)...
Χιλιάδες ρουκέτες φώτισαν τον ουρανό στη Χίο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς για ακόμη μία χρονιά οι Βρονταδούσοι ρουκετατζήδες έδωσαν τη ψυχή τους στο πιο εντυπωσιακό έθιμο της Ελλάδας...


Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και μη, έσπευσαν να παρακολουθήσουν το υπερθέαμα από πολλές περιοχές.

Από τη μία η Παναγία Ερειθιανή και από την άλλη ο Άγιος Μάρκος αναμετρήθηκαν και φέτος στον πιο όμορφο… πόλεμο που έχει υπάρξει ποτέ.





Το συνεργείο του National Geographic πιστό στο ραντεβού του, βρέθηκε από νωρίς στο Βροντάδο, πραγματοποιώντας λήψεις - επίγειες και εναέριες - προετοιμάζοντας το υλικό που θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο και θα διαδώσει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Με σύμμαχο τον καιρό οι ρουκετατζήδες αφού πραγματοποίησαν – την πλέον καθιερωμένη παρέλαση τους στο Πετροκάραβο- έλαβαν θέσεις μάχης μπροστά από τους ρουκετοσύρτες, όπως μεταδίδει το politischios.gr, τιμώντας το έθιμο που τους άφησαν παρακαταθήκη οι παππούδες και προπαππούδες τους.
 xios3

Πώς ξεκίνησε το εντυπωσιακό έθιμο   

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.   
Οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής) έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου ενώ οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής. 
Η προετοιμασία γίνεται αρκετούς μήνες πριν όπου οι ομάδες των δύο ενοριών φτιάχνουν το «εκρηκτικό κοκτέιλ» από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις, τους ρουκετοσύρτες, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους.   Το έθιμο έχει τις ρίζες του την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Βρονταδούσοι χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια με δυνατούς κρότους για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά οι Τούρκοι υπό το φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τα απαγόρεψαν και τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.   
Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν το στόχο τους και αναδεικνύεται ο νικητής. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες δίνουν ξανά ραντεβού για την επόμενη χρονιά διατηρώντας έτσι την παράδοση πολλών χρόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: