2.4.19

Εμμονικός νεοφιλελευθερισμός...

Οι αντιλήψεις του Γιάννη Στουρνάρα είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Αυτές άλλωστε οι αντιλήψεις τον οδήγησαν ως τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Εξίσου γνωστό είναι ότι ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν επιθυμούσε μια καθαρή έξοδο από τα...
μνημόνια. Γι' αυτό και πρότεινε την περιβόητη πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ένα μοντέλο δηλαδή που συνιστούσε ένα έμμεσο, τέταρτο, μνημόνιο μετά τη λήξη του τρίτου την 21η Αυγούστου του 2018.

Χθες ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική. Οι εκθέσεις αυτές υποτίθεται ότι επισημαίνουν τους κινδύνους για την οικονομία και προτείνουν μέτρα για την αποτροπή τους. Στην πραγματικότητα συνιστούν εισηγήσεις για την εφαρμογή συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Γιάννης Στουρνάρας. Εισηγήθηκε την οικονομική πολιτική που κατά τη γνώμη του πρέπει να ακολουθηθεί.

Κατά την άποψη του κεντρικού τραπεζίτη, η χώρα χρειάζεται νέο φορολογικό και συνταξιοδοτικό μοντέλο. Πράγμα που σημαίνει να πάμε πιο κάτω και από το χειρότερο σημείο φορολόγησης και συνταξιοδοτικών όρων που επέβαλε η οκτάχρονη μνημονιακή πολιτική.

Τη στιγμή που όλοι παραδέχονται πως η χώρα πάσχει από υπερφορολόγηση, ο κ. Στουρνάρας προτείνει νέο φορολογικό μοντέλο. Σε μια εποχή που η συνταξιοδότηση ανέβηκε στο 67ο έτος της ηλικίας του εργαζομένου, ο κ. διοικητής ονειρεύεται και προτείνει μια νέα θεώρηση, με το αιτιολογικό ότι το δημογραφικό πρόβλημα -κατά τη γνώμη του- εξελίσσεται σε δημοσιονομική «βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο Γ. Στουρνάρας θέλει να ξεχνάει πως όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές στην εποχή πριν από τα μνημόνια αξιοποιούσαν τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείται αυτός σήμερα. Η οικονομία, όμως, ελληνική και παγκόσμια, δεν απέφυγε την κρίση που την πληρώνουν οι αδύνατοι σε όλο τον πλανήτη.

Το οικονομικό μοντέλο, μάλιστα, που την προκάλεσε είναι αυτό που ο κ. Στουρνάρας ασπάζεται. Δηλαδή ο νεοφιλελευθερισμός, με τη διόγκωση του πλασματικού κεφαλαίου -που παράγεται από τις τράπεζες και τα άλλα «ευαγή» ιδρύματα- σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Αυτό το μοντέλο ασπάζεται και ο κ. Μητσοτάκης, στις προτάσεις του οποίου ο κ. Στουρνάρας μάλλον θέλει να προσδώσει κύρος με την έκθεσή του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: