26.6.18

Το (νέο) crash test...

...της συνταγματικής αναθεώρησης...

Eάν το Μακεδονικό προκάλεσε τις πρώτες μετατοπίσεις – και τα πρώτα ρήγματα - στον πολιτικό χάρτη, η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να γίνει ο καταλύτης του τελικού...
του μετασχηματισμού. Αυτή τουλάχιστον είναι η κρατούσα εκτίμηση στην κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να ανοίξει το κεφάλαιο των συνταγματικών αλλαγών πολύ σύντομα – ενδεχομένως και πριν από το φθινόπωρο.

Πιθανή ημερομηνία για την κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση θεωρείται η 24η Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας, ανεξαρτήτως ωστόσο χρονοδιαγράμματος και συμβολισμών αποτελεί ειλημμένη απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής το φθινόπωρο.

Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Σ΄ αυτή την διαδικασία επίσης ειλημμένη απόφαση αποτελεί να ανοίξει το κεφάλαιο των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όρους επαναπροσδιορισμού των θέσεων των κομμάτων στο δίπολο «προόδου – συντήρησης». Την έναρξη της συζήτησης για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας προανήγγειλαν ήδη οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι πρόκειται για μία κίνηση που θα σπρώξει την Νέα Δημοκρατία ακόμη πιο δεξιά, θα απελευθερώσει πολιτικό χώρο στο κέντρο, και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην κεντροαριστερά όπου μετατοπίζεται σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τον πυρήνα των προτεινόμενων αλλαγών, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η συζήτηση θα γίνει «στην βάση των διακριτών ρόλων και όχι του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας», καθιστώντας σαφές ότι – παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις – στόχος είναι να μην υπάρξει μετωπική σύγκρουση με την Εκκλησία.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν και την πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2016 – μια πρόταση, η οποία προέβλεπε «διακριτότητα κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον ιστορικό της ρόλο». Αυτό, όπως εξηγούν, σημαίνει ότι θα κατοχυρωθεί η θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους αλλά για ιστορικούς λόγους θα διατηρηθεί η αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.

Το δίλημμα του Μητσοτάκη

Ακόμη και με αυτή την προσέγγιση όμως, η προοπτική της συνταγματικής αναθεώρησης διαμορφώνει ήδη συνθήκες πολλαπλών πιέσεων που διαπερνούν και πάλι οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Η ΝΔ, σε πρώτο χρόνο, φαίνεται να ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο εισηγήσεις. Η πρώτη – η οποία ήδη εκφράζεται και δημοσίως από τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη – είναι να μην μπει σε καμία συζήτηση περί συνταγματικών αλλαγών στην παρούσα Βουλή επιμένοντας στην γραμμή «απονομιμοποίησης» της κυβέρνησης. Η δεύτερη είναι να συναινέσει στην ανάγκη αλλαγής συγκεκριμένων άρθρων – και σε καμία περίπτωση εκείνων που αφορούν την Εκκλησία – έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε μια συνταγματική αναθεώρηση με δική της «σφραγίδα» όταν, και εάν, γίνει κυβέρνηση.

Η «διακήρυξη» Βενιζέλου

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως με την γραμμή Γεωργιάδη έσπευσε ήδη να συνταχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς και παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση για «εργαλειακή και επικοινωνιακή χρήση του Συντάγματος», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε σε χθεσινή του ανακοίνωση: «Αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την υπόθεση του δημοσίου χρέους και της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, και δεν υπάρξουν άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες θεσμικές διαστάσεις».

Η επιλογή όμως για το Κίνημα Αλλαγής θα είναι αρκούντως σύνθετη. Με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη να βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν την ανακοίνωση του οριστικού «διαζυγίου» και με την ίδια την Φώφη Γεννηματά να έχει απευθύνει μόλις πριν από δυόμισι μήνες προσκλητήριο σε όλα τα πολιτικά κόμματα να προωθήσουν την συνταγματική αναθεώρηση «εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας», η πρόεδρος του Κινήματος θα έχει σημαντικές δυσκολίες να τοποθετηθεί. Κι εάν πει ξανά «όχι», όπως και στο Μακεδονικό, θα έχει κάνει ένα ακόμη βήμα ταύτισης με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκχώρησης ζωτικού προοδευτικού χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΑΝΕΛ

Στην άλλη πλευρά, το άνοιγμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας είναι δεδομένο ότι θα φέρει ενώπιον νέας δοκιμασίας και τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ. «Οι θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι γνωστές και σταθερές. Η προσπάθεια για απομόνωση της Εκκλησίας δεν είναι αποδεκτή από εμάς», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Τοσουνίδης. Την ίδια ώρα όμως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ τασσόταν υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας, διαμηνύοντας μάλιστα πως θα δώσει μάχη στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ για να επικρατήσουν οι απόψεις του. Και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα είναι ο μόνος…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: