2.6.18

Το πολιτικό προφίλ...

 ... αυτών που θα κυβερνήσουν την Ιταλία...
Το προφίλ των κυριότερων υπουργών της νέας ιταλικής κυβέρνησης, υπό τον Τζιουζέπε Κόντε, φανερώνει την...
πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η γειτονική μας χώρα στο μεταναστευτικό και την οικονομία. Κομβικής σημασίας μπορεί να αποδεχθούν οι σχέσεις τους με τις Βρυξέλλες.

Στη 18μελή κυβέρνηση συνασπισμού του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας (9 υπουργοί προέρχονται από τα Πέντε Αστέρια, 7 από τη Λέγκα και δύο είναι τεχνοκράτες) τα τρία νευραλγικά υπουργεία αναλαμβάνουν οι ηγέτες των δύο κομμάτων της συμμαχίας (και αντιπρόεδροι πλέον), Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι ενώ το Οικονομίας και Οικονομικών ο Τζοβάνι Τρία.

Ο αντιευρωπαϊστής Πάολο Σαβόνα, πέτρα του σκανδάλου, που η υποψηφιότητά του επέτεινε την κρίση, αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το προφίλ των υπουργών

Υπουργός Οικονομικών ορίστηκε ο Τζιοβάνι Τρία, καθηγητής Πανεπιστημίου, οικονομολόγος και νομικός, που σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa στα νιάτα του ήταν μαοϊστής, αλλά το μόνο που έχει μείνει από εκείνα τα χρόνια είναι «η γνώση της κινεζικής γλώσσας».

Πλέον θεωρείται κεντροδεξιός, ενώ έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Χαρακτηρίζεται «κριτικά φιλοευρωπαίος», ενώ έχει υποστηρίζει ότι τα γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα είναι απόδειξη της αποτυχίας του ευρώ.

Υπουργός Εξωτερικών είναι ο Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι, επίσης τεχνοκράτης, που έχει υπηρετήσει ξανά ως υπουργός, στο χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, αλλά και του Ενρίκο Λέτα.

Νομικός με σημαντική κατάρτιση, στην Ιταλία χαρακτηρίζεται «ο πιο ισχυρός τεχνοκράτης της χώρας», ενώ έχει υπηρετήσει και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2006 έως το 2011. Με την αρθρογραφία του έχει επικρίνει συχνά την Ε.Ε. για τις πολιτικές της και οι «κακές γλώσσες» λένε ότι το κάνει για κερδίσει τη συμπάθεια των λαϊκιστών.

Φέρεται να θαυμάζει τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ δηλώνει αντιφασίστας.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν διαθέτει πανεπιστημιακές περγαμηνές. Έχει συχνά υποστηρίξει την έξοδο της Ιταλίας από την Ε.Ε. ενώ θαυμάζει πολύ τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Δηλώνει δε ότι θα κάνει πράξη την προεκλογική του υπόσχεση για απέλαση περίπου 500.000 μεταναστών.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί αναλυτές τον έχουν ήδη χαρακτηρίσει «υπουργό-σερίφη».

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Πάολο Κόντε, αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και Ανάπτυξης. Όπως και ο Σαλβίνι, δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, καθώς εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική.

Ήταν αυτός που έθεσε βέτο στη συμμετοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση, ενώ το κόμμα του, τα Πέντε Αστέρια, είχε θέσει τα εργασιακά θέματα στην κορυφή της προεκλογικής του ατζέντας, υποσχόμενο ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, αλλά με τη μορφή μέτρων κοινωνικής πολιτικής.

Η συμφωνία Πέντε Αστεριών – Λέγκας του Βορρά περιλαμβάνει επίδομα ανεργίας 780 ευρώ το μήνα έως και δύο χρόνια, το οποίο θα χάνεται αν στο διάστημα αυτό ο άνεργο αρνηθεί να εργαστεί σε προσφερόμενη θέση.

Τέλος, ο Πάολο Σαβόνα, οικονομολόγος και πρώην υπουργός, γνωστός για τις αντιευρωπαϊκές θέσεις του, αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μάλιστα είναι συν-συγγραφέας ενός σχεδίου για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ μέσα σε... τέσσερις ημέρες.

Τα ιταλικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι, παρόλο που δεν έχει «κεντρικό» χαρτοφυλάκιο, θα επηρεάσει σημαντικά την ασκούμενη πολιτική, σε βαθμό ώστε «να δίνει γραμμή», σύμφωνα με τη La Stampa.

Και λόγω του αντιευρωπαϊσμού του, ίσως είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Βρετανίας εν όψει Brexit.

Ο Μπερλουσκόνι... δεν στηρίζει

Κατά της νέας ιταλικής κυβέρνησης, από την οποία αποκλείστηκε λόγω των Πέντε Αστεριών, στράφηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης της Forza Italia.

Yποστηρίζει ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε μια «αμφιλεγόμενη» πλειοψηφία, «κάτω από την ταμπέλα του λαϊκισμού, τον οποίον δεν επέλεξαν οι Ιταλοί με την ψήφο τους».

«Δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μας» τόνισε. «Τώρα η εναλλακτική είναι ή εμείς ή αυτοί».

Επισήμανε ότι η συμμαχικής κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά θα καταδικάσει τη χώρα στη φτώχεια και την ένδεια.

«Θα αντιταχθούμε σε αυτή την πολιτική, σε κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά του κράτους και τον διεθνή ρόλο της χώρας μας, τις δουλειές και τις αποταμιεύσεις των Ιταλών, την ελευθερία μας», είπε.

Και ζήτησε από του τους Ιταλούς να «κινητοποιηθούν για να δώσουν φωνή σε μια Ιταλία που δεν εκπροσωπείται από αυτή την κυβερνητική συμμαχία, ούτε από την Αριστερά».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: