27.6.18

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση...

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με πλούσιο υλικό από τις επαφές του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Έχει όμως ακόμη περισσότερα να σκεφτεί και να...
αντιμετωπίσει άμα τη επιστροφή του.

Τον επικεφαλής τον περιμένουν και στο Ποτάμι για να ξεπαγώσουν και οι εσωτερικές διεργασίες ενόψει της ΜΕΣΥΑ της Κυριακής και δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να αρχίσουν οι συσκέψεις στη Σεβαστουπόλεως.

Στο Ποτάμι ήδη καταγράφονται μεικτές τάσεις και προς πολλές κατευθύνσεις.

Η παραμονή στο ΚΙΝΑΛ σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και σε επίπεδο βουλευτών φαντάζει για την ώρα όνειρο θερινής νυκτός μια και υπό τους όρους που θέτει η Χαριλάου Τρικούπη για συνεργασία και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων βάζει στενό κορσέ, όπως έχει ήδη αποδειχθεί και στον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη και ενώ τουλάχιστον δύο βουλευτές του έχουν εγκαταλείψει την υπόθεση Κίνημα Αλλαγής.

Η Μεγάλη Συγκέντρωση των Αντιπροσώπων μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι προετοιμασμένος για μια σκληρή μάχη στο κεντρικό όργανο. Όσοι διαφωνούσαν με την σύμπραξη με το ΚΙΝΑΛ και την απόφασή του να κατέλθει υποψήφιος για την ηγεσία του, αναμένεται να του ασκήσουν σφοδρή κριτική.

Πάντως οι επιλογές που έχει μπροστά του το Ποτάμι δεν είναι πολλές. Ή μένει και καταγράφει απώλειες ή φεύγει από το εγχείρημα, διατηρεί την αυτονομία του και πορεύεται μέχρι τις εκλογές κι όσο αντέξει. Και σε αυτή την πορεία θα είναι και εκείνοι που θα του τραβούν το μανίκι προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Σπύρος Δανέλλης, που θα είναι την Πέμπτη κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ , δίπλα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Η παρουσία του, μάλιστα, στην εκδήλωση έχει γίνει ήδη αντικείμενο δηκτικών, στην καλύτερη περίπτωση, σχολίων από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε μια στιγμή που δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή.

Απάντηση οι 55.000 ψηφοφόροι που πήγαν στις κάλπες

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν το βλέμμα τους στο Ποτάμι και αναγνωρίζουν ότι θα είναι ένα πλήγμα η διάσπαση.

Δεν θα είναι όμως και αρκετό για να ανακόψει την πορεία του εγχειρήματος. Τα 55.000 μέλη του κόμματος που πήγαν στις κάλπες για την ανάδειξη των δημοτικών οργανώσεων, για έναν φορέα με τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά «δεν είναι και λίγο πράγμα σημειώνουν», όταν για παράδειγμα στην αντίστοιχη όπως λένε εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ με 30% δημοσκοπικό ποσοστό προσήλθαν 130.000 μέλη.

Το νούμερο ερμηνεύεται ως αποδοχή της γραμμής που τηρεί το Κίνημα Αλλαγής και στο θέμα της ονομασίας ακόμη και με το Ποτάμι εκτός διαδικασίας κάτι που κάνει πολλούς στο ΠΑΣΟΚ να εισηγούνται στη Φώφη Γεννηματά να τηρήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ποτάμι. Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος ζήτησε στην περίπτωση που αποχωρήσει και επίσημα το Ποτάμι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να καλέσει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να τους «μετρούν» και πάλι χωριστά.

Εξάλλου, δεν είναι και μικρό πράγμα σε μια περίοδο που το εγχείρημα κατέγραφε μια θετική πορεία ανεβάζοντας τα ποσοστά του και την απήχησή του στους πολίτες, επαναπατρίζοντας μάλιστα αρκετούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργούνται φαινόμενα εσωστρέφειας και απογοήτευσης στους ψηφοφόρους που επιθυμούν να δουν τον χώρο της κεντροαριστεράς να ανακάμπτει. Κι αυτό σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, όπως σημειώνουν αρκετοί στο ΚΙΝΑΛ, και τα οφέλη θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα.

Επιμένει ενωτικά η ΔΗΜΑΡ
Στην Αγίου Κωνσταντίνου παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για ενότητα. Αυτό που βλέπουν είναι ότι μια διάσπαση πριν ακόμη βρει βηματισμό το όλο εγχείρημα θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον χώρο ευρύτερα και προειδοποιούν πως αυτή θα αξιοποιηθεί σε βάρος της κεντροαριστεράς και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα δηλαδή, δεν αφορά μόνο τον Θεοδωράκη αλλά και τη Γεννηματά, όπως σημειώνουν και γι' αυτό η έκκληση για ενότητα είναι διαρκής...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: