28.6.18

«Κλειδώνει» η αναστολή της περικοπής των συντάξεων...

Φαίνεται ότι κύβος ερρίφθη. Όλα δείχνουν ότι θα ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων (1,8 δισ., 1% του ΑΕΠ) που κανονικά θα ετίθετο σε ισχύ την 1/1/2019. Σύμφωνα με...
πολύ καλά πληροφορημένη πηγή του Newpost, οι πιθανότητες αναστολής της περικοπής των συντάξεων «είναι στο 95%». Προς επίρρωση των σχετικών πληροφοριών ήρθε η χτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg, ενώ έχουν ιδιαίτερη σημασία οι διατυπώσεις της απόφασης του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Η συνέντευξη Τσίπρα
Ήδη την επαύριον του Eurogoup, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωνε σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων: «Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και θα πρότεινα στη ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση, διότι θα τα χάσει». Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε συστήσει τότε σε όσους θεωρούν ότι δεν αλλάζει τίποτα, να διαβάσουν την απόφαση του Eurogroup

Χτες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Blommberg, έκανε ένα ακόμα βήμα. Στην ερώτηση αν δεσμεύεται στους διεθνείς επενδυτές ότι όντως οι συντάξεις θα περικοπούν την 1/1/2019, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να το πράξει. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεσμεύεται για την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα, αλλά προσέθεσε ότι «η κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση, θα είναι αυτή η οποία θα αποφασίζει τα μέσα, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους». Για να το κάνει μάλιστα πιο σαφές, επισήμανε: «Έχουμε ήδη νομοθετήσει για το 2019 1% θετικά και 1% αρνητικά μέτρα, στο βαθμό που είμαστε πάνω από το 3,5%. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, με ποιον τρόπο, ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος, ο βέλτιστος και οικονομικά και σε ό,τι αφορά το κοινωνικό consensus, προκειμένου να βρισκόμαστε εντός στόχων, δηλαδή, του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση πια, το με ποιες πολιτικές και με ποια μέσα θα φτάνουμε αυτούς τους στόχους». Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο κ. Τσίπρας ενέταξε την παράμετρο του «κοινωνικού consensus (συναίνεσης)» στη διαδικασία της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Η απόφαση του Eurogroup
Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές, τις οποίες καταγράψαμε στην απόφαση του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Θα σας παραπέμψω, λοιπόν, εκεί. Δείτε τις δεσμεύσεις μας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.»

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της απόφασης του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τις εξής δεσμεύσεις:

*Να συνεχίσει «τις δημοσιονομικές και διαρθρωτκές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προσφέρουν τα θεμέλια για ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης, με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας.»

*Να ολοκληρώσει «όλες τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα του ESM και να διασφαλίσει ότι οι στόχοι των σημαντικών θεσμοθετημένων μεταρρυθμίσεων θα προστατευτούν.»

*«Να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και στη συνέχεια να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι δημοσιονομικές της δεσμεύσεις ευθυγραμμίζονται με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό σημαίνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο από το 2023 ως το 2060.»

*Στο πλαίσιο της επιστροφής των κερδών από το πρόγραμμα SMP και τη συμφωνία ANFA, «να ολοκληρώσει κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν υπό το πρόγραμμα του ESM.»

Αυτό που υπονοεί ο κ. Τσίπρας είναι ότι στο κείμενο του Eurogroup δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: