25.6.18

Άλλη μια παραδοχή λάθους εκ των υστερών...

Κλάους ΡεγκλινγκΣτην παραδοχή ότι «ακόμη και νωρίτερα θα ήταν δυνατόν να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος», κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων, προχωρά ο...
επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ,ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung.

«Μερικές φορές χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να λάβουμε αποφάσεις. Αλλά έπρεπε πρώτα να αναπτύξουμε νέα εργαλεία (σσ: διαχείρισης της κρίσης). Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα ξεσπούσε μια τόσο μεγάλη κρίση. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ακόμη και νωρίτερα θα ήταν δυνατόν να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος», απάντησε σε ερώτηση για το ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο λάθος κατά την οκταετή διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε πάντως ότι  «η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως τα τελευταία οκτώ χρόνια. (…) » και εξέφρασε τη βεβαιότητα για επιτυχή έξοδο στις αγορές. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές. Και ότι θα μας επιστρέψει επίσης τα δάνειά της. Θα διαρκέσει λίγο όλο αυτό, αλλά και η τελευταία αποπληρωμή δόσης της συμφωνίας για το γερμανικό χρέος το 1953 έγινε το 2010. Κανείς δεν το παρατήρησε αυτό – Και κάτι τέτοιο φαντάζομαι και για την Ελλάδα», είπε.

Οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία του ESM, ο ίδιος εκτιμά ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, όπως η τραπεζική ένωση ή η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Τέλος, σχετικά με τις τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, σχολίασε ότι «πράγματι υπάρχει πρόβλημα», αλλά ότι έχει δρομολογηθεί η μείωσή τους. «Αυτά τα προβλήματα του παρελθόντος θα πρέπει να εξαλειφθούν πριν τεθεί σε ισχύ η εγγύηση καταθέσεων», είπε στη SZ, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: