2.6.18

Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας...

...ο Πέδρο Σάντσεθ...

ΒΙΝΤΕΟ

Ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε το πρωί του Σαββάτου νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’ στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα, αφού...
κατάφερε μόλις χθες, Παρασκευή, να ανατρέψει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι με την πρόταση μομφής εναντίον του.

Ο επικεφαλής του PSOE δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες μόλις δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα ονόματα των νέων υπουργών.



Αφού ηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο μεγάλες ήττες το 2015 και το 2016, ο Σάντσεθ κατάφερε χθες να ανατρέψει τον Ραχόι, έναν 63χρονο βετεράνο της πολιτικής, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2011. Στις 25 Μαΐου, μία ημέρα μετά την καταδίκη πολλών μελών του Λαϊκού Κόμματος (PP) για διαφθορά, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Ισπανού πρωθυπουργού.

«Ήταν τιμή μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη, που κυβέρνησα την Ισπανία», δήλωσε ο Ραχόι χθες, ενώ ευχήθηκε στον διάδοχό του να αφήσει, όπως έκανε κι εκείνος, τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την βρήκε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει «με ταπεινότητα όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», αναφερόμενος κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα, την ώρα που η ανεργία και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας εξακολουθούν να ταλανίζουν τους Ισπανούς, παρά την οικονομική ανάκαμψη που σημειώνει η χώρα.

Ωστόσο θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει με τους 84 Σοσιαλιστές βουλευτές που διαθέτει, αφού συγκέντρωσε μια ετερόκλητη πλειοψηφία, από τους Podemos ως τους Καταλανούς αυτονομιστές και τους βάσκους εθνικιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: