2.6.18

Οι ελπίδες της αντιπολίτευσης και τα σχέδια Ερντογάν...

H συμμαχία της αντιπολίτευσης, που απαρτίζεται από τρία κόμματα (το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP, το κεντροδεξιό και μετριοπαθώς ισλαμικό Καλό Κόμμα, ΙΥΙ, και το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα, DP), κάθε μέρα που περνά ενισχύεται όλο και περισσότερο, ενώ η...
Συμμαχία για τη Δημοκρατία, απαρτιζόμενη από δυο κόμματα (το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, ΑΚΡ και το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κίνημα, ΜΗΡ) είναι σε δύσκολη θέση και αποδυναμώνεται διαρκώς 24 μέρες πριν τις γενικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Βέβαια, το κουρδικό και αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), του οποίου ο υποψήφιος Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή, παρά τα πολλά κατασταλτικά εμπόδια, συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία με χιλιάδες οπαδούς, υποστηρικτές και ψηφοφόρους.

Πλέον, «η αντιπολίτευση πήρε τα ηνία και ο Ερντογάν υποχωρεί» σχολιάζει το σύνολο σχεδόν των αναλυτών με εξαίρεση τους δημοσιογράφους και τους ακαδημαϊκούς που πληρώνονται από την κυβέρνηση. Ο Ερντογάν μη μπορώντας πλέον να καθορίσει την ημερήσια διάταξη, αρκείται στο να απαντά στις επιθέσεις των αντιπάλων του. Οι συγκεντρώσεις της Συμμαχίας για τη Δημοκρατία δεν έχουν παλμό ούτε πολύ κόσμο. Όσοι πηγαίνουν είναι κατά κύριο λόγο φοιτητές ή καλύτερα υπάλληλοι που είναι επίσημα υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί κρατικούς πόρους για να κάνει την προεκλογική του εκστρατεία, κάτι που νομικά απαγορεύεται.

Οι συγκεντρώσεις του Ερντογάν μεταδίδονται ζωντανά στα περισσότερα από τα 15 κανάλια της τηλεόρασης, δημόσια ή ιδιωτικά, αλλά οι άλλοι υποψήφιοι λογοκρίνονται. Όμως, ο μέσος τηλεθεατής τελικά βαρέθηκε τον Ερντογάν και αλλάζει κανάλι παρακολουθώντας τους τρεις ανεξάρτητους σταθμούς (Arti TV, Tele 1 και Halk TV) σύμφωνα με τις μετρήσεις της τηλεθέασης. Η ζωντανή αναμετάδοση των συγκεντρώσεων του Ερντογάν βρίσκεται συνήθως στην 20η θέση πίσω από τις επαναλήψεις επεισοδίων κάποιας σαπουνόπερας.

Η ολοένα και χειρότερη κατάσταση της οικονομίας είναι άλλο ένα ατού της αντιπολίτευσης. Όλες οι αγορές είναι πλέον εντελώς παγωμένες. Οι έμποροι, οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα και η αξία της τουρκικής λίρας είναι σε ελεύθερη πτώση σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο και το Ευρώ.

Σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, δε, ο Ερντογάν δεν ξεπερνά ποτέ το 45% στην πρόθεση ψήφου, που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, για το οποίο χρειάζεται τουλάχιστον 51%. Υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος να χάσει και στον δεύτερο γύρο.

Ο άνεμος είναι ούριος για την αντιπολίτευση, λοιπόν, γεγονός που έχει ενισχύσει το ηθικό των υποψηφίων της. Εάν μάλιστα η αντιπολίτευση κερδίσει τις γενικές εκλογές της 24ης Ιουνίου από τον πρώτο κιόλας γύρο, θα αποκτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και θα παραμείνει δημοφιλής και ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 8 Ιουλίου. Ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει μονομιάς και την προεδρία και την πλειοψηφία στην Βουλή.

Αναγνωρίζει και ο ίδιος αυτή την πιθανότητα και προσπαθεί να λάβει τα μέτρα του: «Έχουμε και σχέδιο Β και σχέδιο Γ», δήλωσε πρόσφατα χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Η αντιπολίτευση φοβάται ότι ο Ερντογάν θα κάνει απάτες την ημέρα των εκλογών. Πολλές ΜΚΟ έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εκλογικών κέντρων όπως και την μεταφορά και την επικύρωση των ψηφοδελτίων.

Κάποια μέλη της αντιπολίτευσης, οι απαισιόδοξοι, προειδοποιούν ότι αυτές οι εκλογές γίνονται υπό καθεστώς Εκτάκτου Ανάγκης και ο «φασίστας Ερντογάν» δεν θα εγκαταλείψει ειρηνικά την εξουσία εάν χάσει τις εκλογές. Πράγματι, ο Ερντογάν μπορεί να αξιοποιήσει νομοθετικά διατάγματα για να ακυρώσει για παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Το αφήγημά του μπορεί να είναι «η οικονομική κρίση» ή ακόμη καλύτερα «ο πόλεμος στην Συρία».

Οι πρόσφατες συσπειρώσεις ένοπλων ομάδων και γκρουπούσκουλων που πρόσκεινται στον Ερντογάν, όπως «ο Ιδιωτικός Στρατός του Σαντάτ» ή το άλλο παρακλάδι των σωματοφυλάκων του, η  «Αστυνομία Ειδικών Αποστολών», σε συνδυασμό με κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος ανησυχούν την αντιπολίτευση. «Εάν ο Ερντογάν χάσει, υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος», δήλωσε ένας βουλευτής.  

Ένας άλλος προειδοποίησε στον Τύπο: «Εάν ηττηθεί ο Πρόεδρος, θα πάμε στα δάση να ψάξουμε αυτά που είχαμε θάψει»! Οι εισαγγελείς του Ερντογάν δεν άκουσαν αυτές τις απειλές.

Υπάρχει μια πρόβλεψη, όμως, που ασπάζονται πολλοί: «Ο Ερντογάν ακόμη και να κερδίσει τις δυο εκλογές, έχει ήδη χάσει. Δεν μπορεί πια να κυβερνήσει τη χώρα!»...

Ραγκίπ Ντουράν

Μετάφραση: Νίκος Λεγάκης

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: