7.6.18

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους...

Η Ν.Δ. κυβέρνησε τη χώρα στο διάστημα 1990-1993 και ξανά από το 2004 ώς το 2009. Στην πρώτη περίοδο, στην οποία εκδηλώθηκε το σύγχρονο μακεδονικό ζήτημα, πρωθυπουργός ήταν ο...
πατέρας του σημερινού αρχηγού της, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στη δεύτερη περίοδο, όταν το ζήτημα ξαναήρθε στην επικαιρότητα, μέσω του ΝΑΤΟ, υπουργός Εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη.

Και στις δύο περιπτώσεις η πολιτική οικογένεια Μητσοτάκη χειρίστηκε το πρόβλημα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Αρα, έχει γνώση του θέματος σε όλες τις διαστάσεις του - έχει και τα σχετικά αρχεία. Θα περίμενε λοιπόν κανείς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Κυρίως να μη συμπεριφέρεται ως πολιτικάντης, αλλά ως βαθύς και υπεύθυνος γνώστης του θέματος. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πολιτική συμπεριφορά του. Οι αντιδράσεις του για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ούτε γνώστη του θέματος δείχνουν ούτε σοβαρότητα. Περισσότερο στον καιροσκοπισμό παραπέμπουν.

Η ενιαία Γιουγκοσλαβία αποτελούνταν από έξι ισότιμες δημοκρατίες. Μία από αυτές λεγόταν Μακεδονία. Η γλώσσα της λεγόταν μακεδονική. Μακεδονική ήταν και η εθνικότητα της πλειονότητας των κατοίκων της. Η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει την ενιαία Γιουγκοσλαβία με τα συστατικά της μέρη, όπως την είχε δεχτεί ως μέλος του ο ΟΗΕ.

Μέχρι το 1982 στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων σπούδαζαν και Ελληνες φοιτητές. Τα χαρτιά που έφεραν εδώ και τα αναγνωρίζαμε αναφέρονταν φαρδιά πλατιά στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αναγνώριση, επομένως, από τη χώρα μας -το 1977, στο πλαίσιο του ΟΗΕ- της μακεδονικής γλώσσας ήταν μια τυπική λεπτομέρεια και συνέχεια όσων ουσιαστικών είχαν προηγηθεί. Τυπική συνέχεια και συνέπεια του παρελθόντος ήταν και το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του το 1992, αποκαλούσε τη γείτονα Μακεδονία.

Στη βάση όλων αυτών τίθεται το απλό ερώτημα: η ηγεσία της Ν.Δ. και ειδικότερα ο αρχηγός της γνωρίζουν και υποκρίνονται ή διακατέχονται από αδικαιολόγητη και προφανώς ανεξήγητη άγνοια; Οποια εκδοχή και αν ισχύει, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά και από τα μέσα το ζήτημα. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εκτός και αν θέλουν τη Ν.Δ. ένα ακραίο εθνικιστικό και μισαλλόδοξο κόμμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: