1.3.18

Τελικά το ΣτΕ θα περιμένει το ΕΣΡ...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Για τις 4 Μαΐου αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων που έχουν καταθέσει ΣΚΑΪ, STAR, ALPHA, ANT1 και MEGA, αλλά και...

η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών αδειών.

Ζητούν να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια.

Οι αιτήσεις των καναλιών ήταν να συζητηθούν αύριο (Παρασκευή) αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε καθώς, όπως υποστηρίζουν οι εισηγητές, δεν έχουν σταλεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διευκρινιστικά τεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το ΣτΕ.

Από το υπουργείο διατείνονται πως τα στοιχεία ζητήθηκαν μεν, αλλά μόλις τρεις τέσσερις μέρες πιο πριν. Τι τους ζήτησε το ΣτΕ; Τα εξής:
1) Εάν η διαδικασία για τον περιορισμό του φάσματος για επίγεια ευρυεκπομπή λόγω του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ είχε ολοκληρωθεί ή βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τοN χρόνο εκδόσεως των προσβαλλόμενων πράξεων.
2) Εάν η μετάδοση προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια (HD) θεωρείται ενδεδειγμένη με βάση τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα.
3) Το ποσοστό των τηλεοπτικών δεκτών που δύνανται να υποστηρίξουν προγράμματα υψηλής ευκρίνειας.
4) Εάν οι λειτουργούντες σήμερα ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας μεταδίδουν το πρόγραμμά τους μόνο σε τυπική ευκρίνεια (SD) ή μόνο σε υψηλή ευκρίνεια (HD) ή και στα δύο.
5) Τεχνικά χαρακτηριστικά του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, ήτοι πόσοι δίαυλοι έχουν παραχωρηθεί στη Digea και πόσοι στην Ε.Ρ.Τ. εάν δίαυλοι συχνοτήτων από τη ζώνη συχνοτήτων για την τηλεοπτική ευρυεκπομπή χρησιμοποιούνται και για άλλες χρήσεις, πλην της τηλεόρασης (π.χ. από τις ένοπλες δυνάμεις), τι συμφωνίες έχει συνάψει η χώρα για την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ και αν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις κ.λπ.

Σαν να περιμένει το ΕΣΡ μας φαίνεται το ΣτΕ και πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Το καλό με το ΕΣΡ είναι πως δουλεύει ανεξάρτητα και προχωράει κανονικά στην αδειοδότηση. Δεν αποκλείεται μάλιστα μέχρι τη συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων των καναλιών να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουν δοθεί οι άδειες.

Βέβαια το ΣτΕ δεν θα είχε πρόβλημα να τα βγάλει όλα άκυρα. Εδώ έφτασε στο σημείο να αναγκάσει την πολιτεία να γυρίσει πίσω τα χρήματα στους καναλάρχες. Επος...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: