4.3.18

Οι βετεράνοι της Αριστεράς στα πόστα...

Τελικώς τι ήταν αυτός ο ανασχηματισμός; Για την αρχαιότερη εφημερίδα της χώρας, την «Εστία», το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι «Ενας τέως μαρξιστής [έγινε] τσάρος πασών των τραπεζών». Δεν...
ξέρω αν θα αρέσει στον κ. Δραγασάκη ο χαρακτηρισμός «τέως», καθότι ο ίδιος λέει πως παραμένει μαρξιστής.

Ελπίζω να μη ζητήσει τα ρέστα από τη διεύθυνση της εφημερίδας υποβάλλοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Είναι της μόδας τελευταία. Για τους Financial Times, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας έβαλε τρεις βετεράνους αριστερούς σε θέσεις-κλειδιά. Ο λόγος για τους Γιάννη Δραγασάκη (και υπουργός Οικονομίας), Δημήτρη Βίτσα (υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής), Φώτη Κουβέλη (αναπληρωτής υπουργός Αμυνας).

Καλά για το «βετεράνοι». Αλλά αριστεροί; Για την εφημερίδα που υποστηρίζει σταθερά και διαχρονικά τα συμφέροντα της αστικής τάξης ό,τι δεν είναι νεοφιλελεύθερο, μυρίζει αριστερό ριζοσπαστισμό. Αν βεβαίως ρωτήσεις μερικούς αριστερούς κι εδώ κι αλλού, θα σου πουν ότι οι τρεις δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά. Το αντίθετο. Πρόκειται για πολιτικούς που έχουν πάρει διαζύγιο από την Αριστερά και εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια τα μνημόνια. Οπότε είναι ύβρις να τους αποκαλείς αριστερούς. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κόμματα, είχαμε τα εξής:

-Νέα Δημοκρατία: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με ανθρώπους που έρχονται από το προχθές ο κ. Τσίπρας προχώρησε στον τελευταίο ανασχηματισμό της θητείας του. Αν μη τι άλλο o κ. Τσίπρας με τις επιλογές του διασκεδάζει τουλάχιστον τους πολίτες για να ξεχνούν πρόσκαιρα την καταστροφική πολιτική του. Τον ευχαριστούμε. Ειδικά για τον κ. Κουβέλη ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

● Το «από προχθές» προφανώς πηγαίνει στον κ. Κουβέλη. Μάλλον δεν αφορά την ηλικία του -ένα σοβαρό αστικό κόμμα δεν φλερτάρει με τον ηλικιακό ρατσισμό-, αλλά την πορεία του στην πολιτική και τις επιλογές του. Να θυμίσουμε στους συντάκτες της ανακοίνωσης (δεν ξέρω σε ποιο κόμμα ήταν τότε) ότι για τη Ν.Δ. ο κ. Κουβέλης, όταν στήριζε την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ήταν ένας μετριοπαθής και υπεύθυνος πολιτικός, ανοιχτός στον διάλογο και στις συναινέσεις. Πλήθος οι θετικές αναφορές τότε γιατί τόλμησε να κάνει την υπέρβαση και να βάλει στην άκρη την παλιομοδίτικη διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς.

-ΠΑΣΟΚ: «Ο ανασχηματισμός της επιδότησης ενοικίου οδηγεί σε εικόνα αποδρομής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. Συγχαρητήρια στον νέο υφιστάμενο του Καμμένου, τον κ. Φώτη Κουβέλη».

● Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για το ΠΑΣΟΚ. Ειρωνεύονται τον Φώτη Κουβέλη που θα βρεθεί υπό τον Πάνο Καμμένο, ξεχνώντας ότι συνυπήρξαν στην ίδια κυβέρνηση και μάλιστα αρμονικότατα με τους αστέρες της σύγχρονης προοδευτικής σκέψης Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Αλλά ξέχασα, τότε έκαναν σκόντο στις αρχές τους και κυβέρνησαν μαζί με τους δήθεν προαιώνιους αντιπάλους τους για να σωθεί η πατρίδα. Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί από το ΠΑΣΟΚ νοσταλγούν εκείνη την πυώδη συμπόρευση και θέλουν να ξαναδοκιμάσουν.

-ΚΚΕ: «Η ηθική μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται μόνο απ’ το αν κάποιοι υπουργοί της απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια, αλλά κυρίως από την πολιτική που αυτή υλοποιεί υπηρετώντας συνολικά την κοινωνική τάξη των προνομιούχων, δηλαδή του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Αυτό κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛΛ. και αυτό θα συνεχίσει να κάνει πιο εντατικά και μετά τον “εξ ανάγκης” ανασχηματισμό».

● Καμία έκπληξη. Το ΚΚΕ παραμένει συνεπές. Με τα ίδια αναλυτικά εργαλεία έχει περιγράψει όλους τους ανασχηματισμούς που έχουν γίνει - και τα χρόνια των μνημονίων αλλά και πριν από το 2010. Στον καπιταλισμό οι ανασχηματισμοί των κυβερνήσεων δεν αλλάζουν κάτι στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Ο μόνος στόχος των πρωθυπουργών είναι να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

-Λαϊκή Ενότητα: «Ανασχηματισμός παρωδία… Σύντομα μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή κυοφορείται μέσα από τις ζυμώσεις της κοινωνίας στην ελληνική πολιτική ζωή. Ολο το παρακμασμένο και πολιτικά διεφθαρμένο μνημονιακό σύστημα της χώρας χρειάζεται πέταγμα στον κάλαθο των πολιτικών απορριμμάτων. Και αυτό δεν πρόκειται να αργήσει να γίνει από τους πολίτες, όσο και αν η κοινωνία μοιάζει προσωρινά βυθισμένη στον καναπέ της».

● Πώς γίνεται να κυοφορείται μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή τη στιγμή που η κοινωνία είναι βυθισμένη (προσωρινά) στον καναπέ της, δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Εκτός αν δεχτούμε ότι οι πρωτοπορίες έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Θα δούμε.

Καμία πρωτοτυπία στις αντιδράσεις των κομμάτων για τον ανασχηματισμό. Οποιο μοντέλο κι αν επέλεγε ο πρωθυπουργός, οι ίδιες τεμπέλικες ανακοινώσεις θα έβγαιναν. Ακόμη κι αν είχαμε δομικού χαρακτήρα ανασχηματισμό, με εκπαραθύρωση κορυφαίων στελεχών, αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία, αναβάθμιση ή υποβάθμιση υπουργών, συμμετοχή προσωπικοτήτων που δεν ανήκουν στο κόμμα που κυβερνά. Τώρα δεν υπήρξε κάτι τέτοιο.

Δεν ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό στην παρούσα φάση. Υποχρεώθηκε λόγω των παραιτήσεων του κ. Παπαδημητρίου και της κ. Αντωνοπούλου. Ηταν μια διορθωτική κίνηση. Ο κανονικός ανασχηματισμός, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν καταπώς επιθυμεί ο Αλ. Τσίπρας, θα γίνει τον Σεπτέμβριο και εκείνη η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη των εκλογών...

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: